Københavns Universitet strammer adgangskravene

Kommende studerende på universitetet skal mindst have seks i karakter for at blive optaget på kvote et.

Københavns Universitet bliver det første af de otte universiteter, der indfører et generelt minimumskarakterkrav. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Mindst seks i karaktergennemsnit for at blive optaget på kvote et.

Det er et krav, som Københavns Universitet vil indføre, skriver Berlingske.

Regeringen og et flertal i Folketinget er klar til at fremstille et lovforslag i slutningen af denne måned, der gør det muligt for universiteterne at indføre minimums­karakterkrav på bacheloruddannelser på kvote 1, uden at de samtidig skal stille samme krav på kvote to.

Dermed bliver KU det første af de otte universiteter, der indfører et generelt minimumskarakterkrav. Et krav, der ifølge prorektor Lykke Friis er "nødvendigt, da vi har behov for at løfte kvaliteten".

Kravet kan tidligst blive indført fra 2018. Men ville det være blevet indført sidste år, ville det have påvirket små 11 procent - eller cirka 850 af de studerende, der blev optaget på KU i sommeren 2015.

Lykke Friis vurderer umiddelbart, at kravet ikke vil betyde, at der bliver uddannet færre bachelorer på KU. I stedet vil de studerende, der bliver optaget, være mere motiverede, og dermed vil frafaldet i løbet af de første tre studieår være mindre.

- Der vil være nogle, der ikke længere vil kunne komme ind på kvote et, men er de særligt motiverede, vil de kunne søge gennem kvote to, siger hun til Berlingske.

  • 35 ud af sidste års 82 bacheloruddannelser havde ingen adgangsbegrænsning eller en adgangskvotient under seks.

  • KU optog i 2015 cirka 7600 nye studerende. Dertil kom flere tusinde internationale studerende og kandidatstuderende fra andre universiteter.

  • KU optager i dag i gennemsnit omkring 90 procent af de studerende på kvote et. Men det varierer dog "fra fagområde til fagområde".

  • Enkelte studier vil forblive uden adgangskrav. Det er geografi og geoinformatik, geologi-geoscience, landskabsarkitektur og teologi.

/ritzau/