Københavns Politi efter LTF-forbud: 'Man går ikke og flasher, hvor man kommer fra'

Selvom der stadig er 100 medlemmer af LTF, så kan politiet mærke, at de kan bruge forbuddet mod banden.

Medlemmer af gruppen Loyal To Familia (LTF) mødte for flere år siden op foran Københavns Byret, da der faldt dom i en sag mod LTF-lederen Shuaib Khan. Det var før forbuddet. Arkivfoto. (Foto: © Scanpix danmark stf, Scanpix Denmark)

I dag blev det slået fast: Forbuddet mod banden Loyal To Familia (LTF) stadfæstes.

Det besluttede Højesteret, da de afsagde dom klokken 12.

Domstolen har fundet frem til, at LTF må anses for at være en forening i grundlovens forstand, som har et ulovligt øjemed. Derfor er det i orden at forbyde LTF.

Dommen fra landets højeste retsinstans kommer knap tre år efter, at Københavns Politi nedlagde et midlertidigt forbud mod banden.

Det skete efter en blodig bandekonflikt med mange skudepisoder i det offentlige rum.

Og det midlertidige forbud har været et ekstra værktøj i den berømte værtøjskasse de seneste tre år i forhold til bekæmpelsen af bander, fortæller Torben Svarrer, ledende politiinspektør i Københavns Politi.

- Ja, vi kan bruge det. Vi ser også en forskel. Det handler meget om at undgå en manifestation i det offentlige rum. Man går ikke og flasher, hvor man kommer fra. Det er med til at skabe en tryghed for vores borgere - og det altafgørende er, vi er trygge i vores land, siger han til DR Nyheder.

- Vi ser ikke LTF synlige i gadebilledet. Borgerne ser ikke, at det er LTF'ere, der går rundt. De bærer ikke deres mærker. Vi ved godt, hvem de er fra politiets side, så derfor har vi et vågent øje med, hvad de går og laver, og hvor de er henne. Men de skaber ikke den samme form for utryghed længere. Så vi har set en ændring i den adfærd.

Da sagen kørte i byretten for over to år siden, kom det frem, at politiet mente, at LTF i en periode på fem år havde involveret i 63 skudepisoder med fem dræbte og adskillige sårede.

Omkring 100 medlemmer

Selvom der har været et forbud siden september 2018, så har LTF stadig kørt deres gruppering videre.

Ifølge et nyt politinotat, som blev fremlagt i Højesteret, er der omkring 100 aktive medlemmer i banden - og medlemstallet er dynamisk.

Samtidig ser politiet også, at banden fortsat åbner nye afdelinger.

- At der ifølge vores vurdering stadigvæk er en del medlemmer, det er noget, vi prøver at bekæmpe på en anden måde. Der har vi en lang række andre redskaber i den berømte værktøjskasse, som vi har haft i en del år. Og vi ser også relativt mange fængslede bandemedlemmer.

Med forbuddet tilbage i 2018 betød det, at politiet kunne sigte en person for at bære LTF's mærke på for eksempel trøjer, veste og kasketter.

Derudover kunne politiet forbyde personer med tæt tilknytning til LTF at opholde sig i klubhuse og andre steder.

- Vi har brugt de paragraffer, der nu er givet adgang til i forbindelse med det her forbud, som indtil nu har været midlertidigt. Vi har kunnet give såkaldte opholdsforbud, og det har vi anvendt.

- Men hvad er jeres erfaringer. Er det her overhovedet noget, banderne respekterer? De er der stadig?

- Når de får et forbud mod et ophold, så er vores erfaring indtil nu, at det bliver accepteret. Man tager ikke ophold et sted, hvor man har fået forbud. Der er jo en vis straf forbundet med at overtræde sådan et forbud, og det er klart, det sender et signal i deres egne rækker, at det vil man helst ikke.

Rigspolitiet oplyser til DR Nyheder, at der er oprettet 116 anmeldelser på baggrund af LTF-forbuddet, siden det trådte i kraft i september 2018.

I samme periode er der rejst 87 sigtelser mod folk, der ifølge politiet har været en del af LTF eller benyttet bandens kendetegn. Hvor mange sigtelser der er endt med en dom, oplyser Rigspolitiet ikke.

Sådan lød det, da Højesteret gjorde LTF forbudt tidligere i dag.

Kan måske få større betydning

Efter dommen blev afsagt i dag, har flere politikere været åbne for, at der nu skal kigges på, om dagens afgørelse kan for betydning for andre rocker- og bandegrupper i Danmark.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har tidligere til DR Nyheder fortalt, at man vil nærlæse dommen og derefter tage stilling til, hvad der skal ske.

Ifølge Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret ved Københavns Universitet kan dagens afgørelse godt bruges, hvis man ønsker flere forbud.

- I princippet kan man jo se på denne dom og undersøge på, om der er andre bandegrupper i Danmark, der som led i deres virke begår omfattende og alvorlig kriminalitet.

- Loyal to Familia ligger nok i den tunge ende, men jeg vil ikke udelukke, at der er andre bandegrupperinger, som lever op til de krav, Højesteret stiller for at opløse en forening.

Det er dog ikke sådan, at man bare kan forbyde alle bander med dagens afgørelse. Hvert forbud skal køre ved deres egen sag.

- Det vil bestemt være en mulighed, men det vil være noget, man skal overveje politisk, om man vil gå den vej.

Og hvis man spørger professoren, så kan Loyal to Familia ikke forsætte 'lovligt', selvom de skifter navn.

- Når en forening er forbudt og opløst, så må den ikke gendanne sig selv 'i andre klæder', så kan man komme efter dem.