Der bliver sat hårdt ind mod et udbrud af den sydafrikanske coronavariant i det københavnske nordvestkvarter, hvor den indtil videre er fundet i to familier i området.
Alle borgere i kvarteret opfordres til at lade sig teste med det samme, og den opfordring er der rigtig mange, som følger. Der er allerede lange køer ved de to nyoprettede teststeder i området.
Men det er også helt nødvendigt. Myndighederne har nemlig ikke kunnet finde ud af, hvor smitten kommer fra. Til gengæld er de helt sikre på, at de to familier har smittet hinanden.
Analyser af prøverne viser nemlig, at alle er smittet med nøjagtigt den samme virusstamme. Og det er bekymrende, fordi de to familier ikke umiddelbart kender hinanden, forklarer Anette Lykke Petri, der er direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed.
- Det vil sige, at der er næsten 100 procent sandsynlighed for, at de pågældende husstande har smittet hinanden uden egentlig at kende hinanden.
Styrelsen har derfor en teori om, hvordan smitten har spredt sig:
- Det kan næsten kun være sket ved det, vi kalder kontaktsmitte. Det kan være, hvis de pågældende personer har taget ved det samme dørhåndtag eller gelænder, kan have brugt fælles faciliteter eller måske have passeret meget tæt forbi hinanden i en opgang, forklarer Anette Lykke Petri.
- Alle er 'superspredere'
Og der er god grund til at tage det lokale og indtil videre mindre smitteudbrud meget seriøst, advarer Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.
- De her varianter er nogle, vi skal tage dødsens alvorligt og være bekymrede for, siger han.
Og det skal vi netop, fordi de er så meget mere smitsomme.
- Med den gamle variant talte vi om, at nogle personer var meget smitsomme, og andre var mindre smitsomme. Vi talte meget om 'superspredere', siger Viggo Andreasen.
Generelt var det sådan, at blev én i familien smittet, var der 20 procents risiko for, at andre familiemedlemmer blev smittet.
- Men noget tyder nu på, at med de her varianter, er vi alle superspredere, siger Viggo Andreasen.
Når først virus er kommet ind i en gruppe, hvor det er svært at holde afstand, så bliver rigtig mange smittet.
- Er én smittet, er der meget stor risiko for, at hele familien bliver smittet, siger han og peger desuden på, at den sydafrikanske variant måske kan give udfordringer for coronavaccinerne på sigt.
Lang kø
Opfordringen til at blive testet gælder særligt for københavnere i det område, der ligger i trekanten mellem Frederiksborgvej, Frederikssundsvej og Glasvej. Her har myndighederne også været ude og banke på døre, for at få folk til lade sig teste.
Michael Hammershøi Hansen bor 300 meter fra området og kommer i samme butikker og på samme fællearealer, som borgere fra den mest berørte trekant.
Derfor står han i kø til test.
- Det er for at være på den sikre side. Jeg kunne se i medierne, at man opfordrer til at gøre det, og så synes jeg, det nærmest er en borgerpligt at gøre det, siger han.
Han har allerede ventet i en time.
- Men når vejret er godt, er det ikke noget problem.
Myndighederne vil ikke fortælle præcis, hvor mange der er smittet, men oplyser at der fundet mellem to og ni smittede. Alle positive prøver bliver undersøgt for, hvilken variant der er tale om. Lørdag formiddag er der ikke fundet yderligere.
Omkring 430 husstande i området har også modtaget en sms med opfordringen til at lade sig teste.
Rettelse søndag klokken 8.20. Oprindeligt var det oplyst, at der er sendt 700 sms'er ud til bydelens beboere. Københavns Kommune fortæller, at der dog kun er tale om 430 sms'er.