Sidste år lancerede Danske Spil den nye spilleside Youbet for at tage kampen op mod de internationale giganter på markedet.
Her gik Danske Spil ind på markedet for minut-væddemål, hvor brugerne kan spille på, om der for eksempel kommer et indkast eller et mål inden for det næste minut, så spilleren lynhurtigt kan få en mulig gevinst udbetalt.
Men de såkaldte lynmarkeder øger risikoen for ludomani, advarer forsker og klinikchef på Aarhus Universitet, Thomas Marcussen.
- Tempoet i de her spil stimulerer den problematiske spilleadfærd, siger Thomas Marcussen, der er leder af Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitet.
Spilleportalen Youbet, der i sin form minder meget om andre store livebetting-sites som for eksempel Unibet eller Bet365, er blevet en stor kundemagnet for Danske Spil.
Mange nye kunder
Siden Youbet gik i luften for omkring et år siden, har spillesiden hentet 30.000 nye kunder til Danske Spil uden at rokke ved den øvrige Oddset-forretning, skriver Finans.dk.
Lynmarkederne har gennem længere tid været udbudt af de store internationale online-spilletjenester, og netop for at konkurrere med dem, har Danske Spil også åbnet op for muligheden.
Men de højfrekvente spil øger risikoen for skadelig spilleafhængighed, fastslår Thomas Marcussen, der er leder af Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitet.
- Hastigheden er altafgørende for, om du udvikler en problematisk spilleadfærd. Jo hurtigere, det går, jo mere risikobetonet bliver spillet, siger klinisk psykolog Thomas Marcussen, der er leder af klinikken, som udover at forske i området også behandler ludomani.
Får kick igen og igen
Han oplyser, at langt de fleste personer, som klinikken behandler, netop er blevet afhængige af de hurtige spil på markedet.
- De spil, som er populære blandt dem, som har ludomani, er de her hurtige livebetting-spil. Biologien styrer dem hen til de hurtigste spil, hvor de kan få et kick igen og igen, siger Thomas Marcussen.
- Jeg mener, at man i allerhøjeste grad bør følge udviklingen tæt, fordi vi ved, hvordan det påvirker dem, som har problemer, tilføjer klinikchefen.
Erkender problem
Elisabeth Linding, der er CSR-ansvarlig hos Danske Spil, er enig med forskeren i, at minut-spillene kan øge risikoen for ludomani. Hun siger, at Danske Spil er opmærksom på problemet, og at virksomheden arbejder aktivt for at mindske omfanget af spilleafhængighed.
- Vi er bevidste om, at der er nogle funktioner i de spil, der gør, at de kan være mere afhængighedsskabende. Derfor gør vi også meget for at prøve at forebygge problemet, siger Elisabeth Linding, CSR-ansvarlig hos Danske Spil.
- Dels informerer vi kunderne om, at de kan sætte indbetalingsgrænser, så når de rammer et loft, kan de ikke spille mere. Til sommer bliver det obligatorisk for alle kunder at sætte sådan en grænse, fordi forskning tyder på, at det kan være med til at forebygge problematisk spilleadfærd, siger Elisabeth Linding og tilføjer:
- Derudover kigger vi løbende spillerne over skuldrene, så vi kan se, hvis der er nogle, der har en problematisk adfærd - for eksempel hvis de taber mange penge. De bliver ringet op af ludomanirådgivere, som er særligt uddannede til at tale med kunder omkring spilproblemer.