Klimatosse er årets ord 2019

Dansk Sprognævn og P1-programmet "Klog på sprog" har kåret "Klimatosse" som årets ord 2019.

Pia Kjærsgaard er ophavnsmanden til årets ord, klimatosse.

Dansk Sprognævn og P1-programmet "Klog på sprog" har kåret "Klimatosse" som årets ord 2019.

Ordet blev sagt af Pia Kjærsgaard (DF), der nok ikke vidste, at hun ville sætte gang i en bølge på sociale medier, efter hun til Dansk Folkepartis valgaften efter Europa-Parlamentsvalget holdt tale, hvor ordet blev brugt første gang.

- Det var meget spontant, og det var slet ikke planlagt. Det var bare noget, der faldt mig ind.

- Men lige, da jeg havde sagt det, blev jeg klar over, at det fik fat i noget, siger hun til Ritzau.

Finalen stod mellem kønsneutral og klimatosse, men det blev altså klimatosse, der løb med sejren, ikke mindst fordi det på en eller anden måde har betydet noget for danskerne og for det danske samfund i 2019. Med i opløbet om at blive årets ord var pandalåner, kønsneutral, minimumsnormeringer, forståelsespapir og flyskam.

Klimatosse trendede på sociale medier

Efter det markante nederlag ved europaparlamentsvalget i maj, hvor DF gik tilbage fra fire til kun ét mandat, langede Pia Kjærsgaard hårdt ud efter de 'klimatosser', som ifølge den tidligere partiformand og forhenværende formand for Folketinget er en væsentlig årsag til partiets store EU-nedtur.

- Måske er det alle klima… - hvad er det nu, man kalder dem - klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. Det gør vi også i Dansk Folkeparti, men det er ikke dét, vi alene går op i, sagde Pia Kjærsgaard i talen, som du kan se herover.

Selv om hun bagefter sagde, at det med 'klimatosser' var ment lidt i spøg, blev hendes ordvalg hurtigt et voksende fænomen på sociale medier, hvor hashtagget #klimatosse og #klimatosser blev taget i brug af både politikere, organisationer og privatpersoner.

Pia Kjærsgaard mødte en del kritik for brugen af ordet umiddelbart efter valget.

- Jeg fastholder ordet - og jeg mener det. Men jeg kan ikke lade være med at grine lidt af, at det er blevet årets ord. Men jeg synes, at det rammer rigtig fint for 2019 og klimadagsordenen.

- Man kan slå sig ind i historiebøgerne på mange måder - det har jeg nok allerede gjort - men nu står der så også ophavsmand til årets ord, siger hun.