Klimaaktivister på gaden verden over - i Washington med særligt budskab til Trump

I Washington bliver demonstranternes utilfredshed med Trumps indsats hjulpet af rekordvarme.

  • People's Climate March - eller Folkets Klimamarch - finder i dag sted flere steder i verden. Her ses semonstrationer i Washington, USA. (Foto: © Mike Theiler, Scanpix)
  • Flere hundrede demonstranter var på gaden i Lissabon i Portugal. (Foto: © ANTONIO COTRIM, Scanpix)
  • En demonstrant klædt ud som Trump står klar til at slå til jordkloden med sin golfkølle på Pennsylvania Avenue i Washington D.C. (Foto: © Mike Theiler, Scanpix)
  • Ifølge dansk politi deltog omkring et par tusinde i den danske demonstration, der startede ved Christiansborg. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)
  • I Geneve i Schweiz var cirka 500 på gaden for at demonstrerer for klimapolitik og i mod Trumps klimapolitik. (Foto: © Salvatore Di Nolfi, Scanpix)
  • Demonstranter på Pennsylvania Avenue i Washington D.C. USA. (Foto: © Mike Theiler, Scanpix)
  • Demonstrationen, der er opstået i USA, falder sammen med dagen, hvor USA's præsident, Donald Trump, har siddet 100 dage på posten. Trump har flere gange sagt, at global opvarmning er et svindelnummer. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)
  • Tusinder af demonstranter var på gaden i Amsterdam. (Foto: © Koen Van Weel, Scanpix)
  • Mange forskere har peget på, at det allerede nu er for sent at nå målet om en maksimal temperaturstigning på to grader, der blev vedtaget under COP21 i Paris for tre år siden. Her ses demonstranter med røde parasoller i Lissabon. (Foto: © Rafael Marchante, Scanpix)
  • Ud over at det er Trumps jubilæumsdag, bliver demonstrationen i Washington D.C. også holdt under usædvanlige varme vejrforhold, som må siges at tale demonstranternes sag. (Foto: © Jose Luis Magana, Scanpix)
  • Folk samledes på Museumplein (Museumspladsen) i Amsterdam i Holland. (Foto: © Koen Van Weel, Scanpix)
1 / 11

Over hele verden går demonstranter i dag på gaden for at kræve en mere ansvarlig klimapolitik af deres ledere.

I København mødtes demonstranter i eftermiddag på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med politikernes indsats mod den globale opvarmning. Det skete under slagordet "resist" (gør modstand, red.).

- Klimaforandringer er her, og de er alvorlige, men det er ikke for sent at gøre noget ved det, siger Jesper Lund, der er talsmand for Folkets Klimamarch.

Mange forskere har peget på, at det allerede nu er for sent at nå målet om en maksimal temperaturstigning på to grader, der blev vedtaget under COP21 i Paris for tre år siden.

Men de deprimerende prognoser skal ikke få os til at give op, mener talsmanden.

- Det kan godt være, at vi ikke kan nå togradersmålet, men så er tre stadig bedre end fire. Det kræver, at vi stiller hurtigere om, end vi gør nu, siger Jesper Lund, der deltager som privatperson, men til daglig er lektor i naturressourceforvaltning på Københavns Universitet.

Vesten har udledt mest

Danmark og resten af Vesten bør går forrest.

- Danmark og resten af den industrialiserede verden har hovedansvaret for klimaforandringerne, fordi vi historisk har stået for størstedelen af udledningen, så derfor skal vi nu gribe i egen barm og gå forrest, siger Jesper Lund.

Opfordringen til politikerne lyder:

- Tag klimaproblemet alvorligt, invester i vedvarende energi, beskat forbrug, der indebærer co-udledning, drop for eksempel udvidelsen af Københavns Lufthavn, lyder det fra aktivisten.

Folkets Klimamarch - eller People's Climate March som den hedder internationalt - falder sammen med, at Donald Trump kan fejre sin første 100 dage som USA's præsident.

Trump har flere gange kaldt global opvarmning for fup og svindel, og det har ændret motivationen for at gå med i dagens klimamarch, siger den amerikanske klimaaktivist Bill McKibben i et interview med Washington Post.

Han var en af de drivende kræfter bag den første People's Climate March i 2014.

Konfrontatorisk tone i år

Mens demonstranterne dengang kom med en opfordring til præsident Obama og FN om at finde løsninger på klimakrisen, regner Bill McKibben med, at tonen bliver mere konfrontatorisk, når demonstranterne senere i dag marcherer forbi Det Hvide Hus og minder Trump om, "hvor ringe han har gjort det".

- Den her gang har den fossile brændstof-industri slået igen og indsat en af deres egne i Det Hvide Hus. En mand, som i denne uge gjorde det muligt at bore efter olie i nationalparker. En fyr som køber industriens påstand om, at global opvarmning er svindel. Så handler det om regulær modstand, siger han.

Ud over at det er Trumps jubilæumsdag, bliver demonstrationen i Washington D.C. også holdt under usædvanlige vejrforhold, som må siges at tale demonstranternes sag.

Temperaturen forventes nemlig at nå op på rekordniveau, 32 grader, hvor den normale gennemsnitstemperatur for april måned er 21 grader.