Klagemyndighed går ind i niqab-krammesag

Politiklagemyndigheden undersøger, om niqab-krammende betjent begik fejl.

Billedet af en dansk politibetjent, der krammede en niqab-klædt kvinde under en demonstration mod tildækningsforbuddet den 1. august, er gået verden rundt. Foto. REUTERS/Andrew Kelly (Foto: © Andrew Kelly, Scanpix)

Var det en fejl, da en politiassistent gav et kram til en grædende niqab-klædt kvinde under en demonstration mod tildækningsforbuddet den 1. august?

Det undersøger Den Uafhængige Politiklagemyndighed nu, bekræfter advokat Torben Koch, der repræsenterer betjenten, over for Radio24syv.

Politiklagemyndigheden går ind i sagen, efter at folketingspolitiker Marcus Knuth (V) samt organisationen Stop Islamiseringen af Danmark har klaget over episoden.

Billedet af betjenten, der krammer den niqab-klædte kvinde, gik verden rundt og skabte stor debat om det danske tildækningsforbud, som trådte i kraft den 1. august i år.

Marcus Knuth siger til DR Nyheder, at han har klaget over hændelsen, fordi det ifølge ham er “underligt at ordensmagten krammer en person, der demonstrerer imod en bred folketingsbeslutning”.

- Jeg har svært ved at se, at folk, der demonstrerer mod en beslutning, der er taget af det danske folkestyre, fortjener et kram. Der er en bred opfattelse i Folketinget og det danske samfund om, at brugen af niqab og burka er kvindeundertrykkende, siger den tidligere udlændingeordfører for Venstre, Marcus Knuth.

Politiker: Politiet må ikke være aktør

Han mener, at billedet af den krammende betjent var med til at skabe negativ fokus på det danske tildækningsforbud i internationale medier, og ifølge politikeren bør politiet ikke være med til at sende sådan et signal.

- Politiet må aldrig blive en frivillig eller ufrivillig aktør i en politisk debat, siger Marcus Knuth og tilføjer:

- Man kan udvise empati på mange måder. Man kan gøre det på en måde, hvor det ikke efterfølgende kan blive misbrugt af alle modstandere af niqab-forbuddet og den halve verdenspresse. Betjenten vidste, at hun stod foran en stor gruppe journalister, siger Venstre-politikeren.

Advokat Torben Koch, der repræsenterer betjenten, siger til Radio24syv, at hun har “håndteret en meget vanskelig situation perfekt og med stor empati.”

- Hun er dialogbetjent. Hendes opgave at spændte situationer ikke udvikler sig. Betjenten har optrådt meget værdigt. Det har Marcus Knuth ikke. Han har optrådt skændigt og skammeligt, og jeg mener, at statsministeren skulle bede sin ordfører opføre sig ordentligt, siger advokat Torben Koch, fast advokat for Politiforbundet, til Radio24syv.