Klædt af på nettet: Pludselig kunne både klassekammerater og familie se 15-årige Linea nøgen

Angst og depression var resultatet, da intime billeder af 15-årige Linea blev delt på sociale medier.

(© DR)

For Linea var det en lørdag aften som så mange andre. Det var weekend og tid til at feste.

Der var alkohol på bordet, og udover hende bestod selskabet af tre drenge. Ikke nære venner, men gode bekendte, som hun selv siger.

Egentlig troede hun også, at nogle af hendes veninder ville dukke op, men de kom aldrig.

Hun blev fuld og endte med at have sex med en af drengene, som hun i forvejen var vild med.

Så langt var det en aften i en 15-årig piges liv, som de udspiller sig hver weekend landet over. Med en omgang tømmermænd, moralske eller reelle, som den største årsag til fortrydelse.

Men sådan blev det ikke for Linea, der først her flere år efter er ved at komme sig oven på hændelserne den aften i 2017.

Verden ramlede

En af de tre drenge filmede hende, uden at hun vidste det, mens hun havde sex. Optagelsen blev delt på de sociale medier, og det betød, at forældre, veninder, klassekammerater og mange andre fik dem at se.

Da det gik op for hende, hvad der var sket, ramlede hendes verden sammen.

- Først var det ekstremt ydmygende, og jeg blev ved med at tænke på, hvem der havde set det, og om det var noget, de havde planlagt for at gøre mig ondt, fortæller Linea.

Linea fortæller om hændelsen, der ændrede hendes liv. Artiklen fortsætter under videoen.

I dag er hun blevet 18 år, og i programmerne ’Klædt af på nettet’, der sendes på DR2, fortæller hun og to andre unge kvinder om konsekvenserne af at blive udstillet ufrivilligt på nettet og deres kamp for at få stillet gerningsmændene til ansvar.

For Linea blev det hele forværret af omgivelsernes reaktion på de intime billeder af hende, og tiden efter sendte hende ud i en psykisk nedtur.

- Jeg gik ned med depression og angst, og jeg sov de fleste dage. Jeg havde mange tanker om, at det var mig, der var ulækker, fordi det skrev folk til mig. Når man får det at vide tilpas mange gange, så begynder man at tro på de verbale tæv, man får.

- Og det selvom jeg godt inderst inde vidste, at jeg ikke havde deltaget i det på nogen måde, siger hun.

Vendt ryggen af veninderne

Derhjemme følte Linea sig misforstået af sine forældre, og i skolen var hun pludselig venneløs.

- De tætteste veninder, jeg havde haft, talte rigtig grimt om mig, så jeg blev ret hurtigt udstødt og kendt som hende, der havde været med til det der. Mit sociale liv døde på en halv time, fortæller hun.

I 'Klædt af på nettet' fortæller Linea om konsekvenserne af at blive digitalt krænket. (© DR)

Tynget af skam og uden noget sted at søge opbakning fik hændelsen alvorlige konsekvenser for hendes skolegang og fremtidsvalg.

- Jeg skulle revurdere, hvor jeg skulle gå på gymnasium, da jeg ikke kunne gå i nærheden af de mennesker, der havde gjort det imod mig.

For gerningsmanden fik aftenen også konsekvenser. I første omgang blev han idømt 20 dages betinget fængsel for at have delt optagelserne.

Ønsker hårdere straf

I ’Klædt af på nettet’ har Linea allieret sig med advokat Miriam Michaelsen fra Njord Law Firm, der som den første i Danmark har specialiseret sig i digitale krænkelsessager.

Miriam Michaelsen er advokat i Njord Law Firm, hvor hun har specialiseret sig i digitale krænkelser. Hun fører i øjeblikket flere end 50 sager. (© DR)

Det lykkedes hende at bevise, at gerningsmanden var skyldig i flere delinger end først antaget, dog uden at det førte til en skærpet straf. Til gengæld blev han ved en civil retssag dømt til at betale 40.000 kroner i tort.

En dom, der har efterladt offeret uimponeret. Linea havde helst set, at han var blevet straffet hårdere med en ubetinget dom.

- Ikke for min egen sag, men for dem, der kommer fremover, ville jeg ønske, at han havde fået fængselsstraf, så han skulle sidde inde og på den måde fik sig en lærestreg, om at man skal respektere andres personlige grænser, siger hun.

Af samme årsag står Linea nu frem med sin historie. Hun vil sprede budskabet til andre unge med en telefon og adgang til sociale medier, så de ikke i et uovervejet øjeblik deler billeder med uoverskuelige konsekvenser for alle parter til følge.

Har set lyset igen

Til andre piger eller drenge, der ligesom hende bliver ofre for digitale krænkelser, lyder hendes råd at se ud over skammen og opsøge andre, der har prøvet det samme.

- Jeg ved godt, at det er kliche at sige, men man er aldrig alene. Jeg havde aldrig hørt om noget lignende, før det skete for mig selv. Men vi er mange, som det er sket for, og vi støtter hinanden.

- Det skal nok blive bedre, selvom det ikke føles sådan lige nu, siger hun.

En erfaring Linea selv har gjort sig, selvom det har været hårdt at nå dertil.

- Jeg var fanget i mørket, og det tog mig lang tid at se lyset igen, men det kræver bare noget mod og noget styrke. Og mest af alt kræver det, at man igen tør komme ud i det sociale liv. Nu er jeg omringet af dejlige venner, der ved alt om mig, og som forstår mig, siger hun.

Optagelserne af Linea blev angiveligt af en anden person end den første gerningsmand delt i en gruppe på Facebook med flere end 100.000 medlemmer. Han er blevet politianmeldt, og sagen mod ham bliver behandlet i retten i september.

Lineas efternavn er redaktionen bekendt. Da hun under optagelserne til programmerne var under 18 år, fremstod hun uden efternavn. Det har hun ønsket også at gøre i denne artikel.