Kirkerup-sagen ryster børns opfattelse af verden som et trygt sted: Sådan taler du med dit barn om det

Det er forskelligt, hvad det enkelte barn har behov for. Men alle har brug for at blive mindet om, at grusomme sager sjældent sker.

Det er helt naturligt at både voksne og børn reagerer på grusomme sager som Kirkerup-sagen. (Arkivfoto) (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

I disse dage er medierne spækfyldt med grusomme sager, der kan ryste børns opfattelse af verden som et godt og trygt sted.

Derfor kan det være godt at minde børn om, at de kan føle sig trygge og altid kan tale med en voksen, påpeger eksperter.

Men hvordan taler man lige med sit barn om for eksempel den højaktuelle Kirkerup-sag, hvor en mand er tiltalt for blandt andet drab og voldtægt af Emilie Meng, langvarig frihedsberøvelse og flere voldtægter af en 13-årig pige i Kirkerup samt et overfald på en 15-årig pige i Sorø?

Det giver digital pædagog Eva Fog Noer og Ida Hilario Jønsson, der er børnefaglig konsulent ved Børns Vilkår og Børnetelefonen, nogle bud på her.

Find ud af, hvad der fylder hos barnet

Det vil være meget forskelligt, hvad der fylder for det enkelte barn. Også afhængigt af barnets alder. Men for dem, hvor det fylder meget, kan det være rart at kunne tale med nogle voksne om det, siger Ida Halario Jønsson.

Og her er det altså vigtigt, at man som voksen starter med at lytte til de spørgsmål, barnet har.

- Det gode ved at få barnets perspektiv er, at man får en bedre fornemmelse af, hvordan de lige præcis er optaget af det. Så det ikke er ens egne tanker eller bekymringer, der fylder i samtalen. Og så har man også en fornemmelse af, hvor meget viden barnet har, siger Hilario Jønsson.

Og man skal lade være med selv at lægge ud med at udbasunere for mange detaljer, siger Eva Fog Noer.

- Den unge skal nok selv fortælle, hvad de har lyst til at vide. Ellers kan man gå ind og kigge på nyhedsdækningen sammen og sige, okay, nu kigger vi på det, og nu tager vi det sammen, siger Fog Noer.

Mind dem om, at verden er god

- For et barn eller en ung, så kan det være sådan en slags rystelse af deres tro på, at verden er tryg og god. Det kan være utroligt uhyggeligt at tænke på, at sådan noget kan ske, selvom det sker meget sjældent, siger Ida Hilario Jønsson.

Derfor kan børnene have et rigtig stort behov for at høre, at de voksne er her for at passe på dem, og at sådan nogle ting sker meget sjældent. Nogle skal have det at vide flere gange.

Specielt piger i de aldersgrupper, som der er tale om i Kirkerup-sagen, kan være ekstra berørte, siger Eva Fog Noer.

- Også selvom det er svært at snakke logik, når vi har med unge mennesker at gøre, hvis hjerne stadig er under udvikling, og de hovedsageligt består af følelser. Men netop derfor skal man tage det meget seriøst.

- Man må jo sige det til dem, som det er; at der er større sandsynlighed for at blive kørt over af en bil.

Skærm de mindste

Først og fremmest skal man acceptere, at man ikke kan skærme sine børn fuldstændig. Men hvis de er i indskolingsalderen eller yngre, så kan det være en god idé at slukke fjernsynet, når børnene er i nærheden, lyder rådet fra Ida Hilario Jønsson.

- Det kan være svært at styre. Men hvis man er opmærksom på, hvor meget det fylder derhjemme, hvor meget fylder de samtaler, man har som voksne omkring det her, så er det en rigtig god start, siger hun.

Det kan også være at undgå nyhederne i radioen på vej til skole, lyder endnu et råd. Men det allervigtigste er, at børnene kan stille spørgsmål, som kan hjælpe dem med at navigere i de informationer, de har, slår Hilario Jønsson fast.

Hjælp de unge med at skærme sig selv

Har man ældre børn, kan det være en god idé at se nyhederne sammen, lyder anbefalingen fra de to eksperter.

- Men så hjælp dem med at tale om, hvad tænker du om det. Hvordan påvirker det dig? Er det noget, der fylder i skolen? Noget, der fylder på sociale medier? siger Ida Hilario Jønsson.

Eva Fog Noer mener, at hvis man har børn mellem 12 og 18 år, så kan man hjælpe dem med at være klar over, at det her vil fylde meget i medierne de kommende uger. Her skal man hjælpe dem med at få informationer i et tempo og på en måde, som giver mening for det enkelte barn.

Vær opmærksom på sociale medier

Så til de sociale medier, som kan være rigtig svært at styre, når først ens unge er på det. Og det er altså her, at der florerer allermest, siger den digitale pædagog Eva Fog Noer.

For børn, som er meget berørte af sagen, kan det være en god idé at tage en decideret pause fra sociale medier. Men ellers kan man lægge filtre på, som gør, at man kan vælge, hvilket feed man vil have, og hvilke ord man ikke vil have, der skal søges efter.

- Det værste, man kan gøre, er at lade sine unge sidde alene i det der ekkokammer i de mange tusindvis af rum, hvor de er alene uden voksne.

For ikke at tale om den misinformation, der kan spredes. Her skal man huske at fortælle sit barn, at de ikke skal sprede rygter, som de ikke kender fakta om, siger Fog Noer.

- Lad vær med at sige det videre. Der er en chance for, at du skader de her ofre og deres familier endnu mere, end du ville gøre, hvis du lod være.

Pak din egen reaktion væk

Det er ikke kun børn og unges verden, som kan blive rystet, når sådan nogle sager fylder i offentligheden.

- At reagere på det her, både som voksen og som barn, er fuldstændig naturligt. Så det er der ikke noget galt med. Men det kan være vigtigt, at man som voksen selv håndterer sine egne bekymringer først, siger Ida Hilario Jønsson.

For det er nemlig enormt vigtigt for børnene at mærke, at de voksne stadig har en tro på, at børnene kan færdes trygt, og at hverdagen trygt kan fortsætte - også selvom man hører om enormt ubehagelige ting.

- Selvom det her er voldsomt, og selvom der er mange voldsomme sager for tiden, så er det stadig vigtigt, at børn tror på, at verden er tryg. Og det er først og fremmest os voksne, der hjælper dem med at have tillid til verden, siger Ida Hilario Jønsson.