I aften klokken 20 offentliggør landstræner Kasper Hjulmand, hvilke 26 spillere han udtager til VM-slutrunden i Qatar, der begynder om små to uger.
Her skal det danske herrelandshold i fodbold blandt andre kæmpe mod Argentina, Frankrig og Brasilien om at kunne kalde sig verdens bedste.
Millioner af migrantarbejdere har siden 2012 arbejdet i døgndrift på at gøre landet klar til slutrunden, og flere tusinde har ifølge Amnesty mistet livet undervejs, hvilket herhjemme har gjort det til en af de mest omdiskuterede sportsbegivenheder nogensinde.
For landstræner Kasper Hjulmand er det selvfølgelig en stor oplevelse, han og holdet har i vente, men samtidig har han også en personlig holdning til slutrunden, forklarer han.
- Det påvirker mig, at vi i fodbold har en fantastisk platform, som kan gøre verden bedre for mange børn rundt omkring i verden, men som samtidig er med i et politisk spil, hvor stormagter og forskellige typer bruger sporten, siger han og uddyber:
- Man kan sige, at sporten bliver taget som gidsel i et politisk spil.
Et mørkt kapitel i idrætshistorien
I mere end 12 år er kritikken haglet ned over beslutningen om at lade VM blive afholdt i Qatar. Det skyldes blandt andet elendige forhold for migrantarbejdere med masser af dødsfald ved de mange byggerier, brud på menneskerettigheder og dårlige vilkår for journalister.
Det er også nogle af grundene til, at Stanis Elsborg, der er senioranalytiker hos Play the Game, som er en organisation sat i verden for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt, deler landstrænerens holdning.
Ifølge ham drejer det sig om rigtig mange mennesker, der er blevet "taget som gidsler i forbindelse med det kommende VM".
- De første er migrantarbejderne, som har arbejdet under nogle forfærdelige forhold. Men det gælder også for de mange fans, der nu skal til et land, som bruger sportsbegivenheden meget politisk til at dække over menneskerettighedskrænkelser. Men det gælder egentlig også for spillere, trænere og ledere, forklarer han.
Stanis Elsborg er slet ikke i tvivl om, at VM i Qatar bliver et af de mørkeste kapitler i idrætshistorien. Både på grund af de mange problemer med menneskerettigheder, men også den massive korruption, som klæber sig til slutrunden.
Af samme grund ser han det også først og fremmest som en politisk begivenhed.
- Der er ingen nationale ledere, som ville investere så mange penge (som Qatar har gjort, red.) udelukkende af sportslige grunde. Dét er der én grund til at gøre: Nemlig at bruge turneringen som det største udstillingsvindue, der er, til at præsentere sit land på den bedst tænkelige måde, forklarer han.
Sport er nemlig ifølge Stanis Elsborg den kultursektor, der sammen med musik, når allerbredest ud til masserne.
- Der er ingen kultursektor, der er så relativt billig at komme ind på, og som har så langt et reach, som idrætsverden. Og selvfølgelig ønsker Qatar at blive associeret med de positive værdier, der knytter sig til sportens verden, fremfor menneskerettighedskrænkelser, siger han.
Derfor forsøger Fifa og Qatar også at skabe en fortælling om, at lige netop denne slutrunde bliver den bedste nogensinde, forklarer Stanis Elsborg.
- Ved hjælp af sportens største stjerner kan de nå længere ud med den fortælling, end menneskerettighedsorganisationerne kan nå med deres fortælling om dødsfald og krænkelser.
En fælles dansk retning
Kasper Hjulmand er selvsagt opmærksom på situation i Qatar, men når snakken er faldet på ørkenstaten mellem ham og flere af trænerkollegaerne rundt om i verden, oplever han ikke, at det kommende verdensmesterskab i samme omfang bliver anset for at være et problem, som det gør herhjemme og i de andre nordiske lande.
- Der er meget få steder, hvor det her overhovedet er et issue, og det er også bekymrende, at de demokratiske processer er under pres i det hele taget i verden, siger han.
Men den beslutning om at sende det danske landshold til Qatar, har DBU taget for længst. Dog håber Kasper Hjulmand, at Danmark i fremtiden får lavet en fælles idrætspolitik, så de repræsentanter, der sendes ind i forskellige fodboldorganisationer som Uefa og Fifa, vil kæmpe for demokratiske processer.
- Vi håber, at værtskaber i fremtiden bliver fordelt med en si, der hedder menneskerettigheder og de sytten verdensmål, så det kan være med til at gøre verden til et bedre sted, siger han.
For landstræneren er ikke i tvivl om, at det er en udfordring, vi som nation vil støde på igen.
- Problemstillingen vil jo komme jævnligt, så i stedet for at de enkelte forbund og de enkelte udøvere gang på gang, år efter år, skal forholde sig til det, så mener jeg, at der skal laves en aktiv politik på området.