Kasper fik som 15-årig konstateret ADHD af hjerneskadet psykiater: Var bare ordblind

Som 15-årig blev Kasper Strøm Dahl fejldiagnosticeret af hjerneskadet psykiater.

ADHD-diagnosen kom som en lettelse både for den dengang 15-årige Kasper Strøm Dahl og hans forældre.

Endelig var der en forklaring på hans voldsomme vrede, som havde givet problemer i folkeskolen og nu var ved at få ham smidt ud af efterskolen.

- Så havde mine forældre svar på, hvorfor jeg var, som jeg var. Hvorfor jeg blev sur og havde de vredesudbrud, jeg havde. Jeg håbede på, at det kunne give dem mere ro, siger Kasper Strøm Dahl.

Fik diagnose i haveskur

Diagnosen blev stillet af en vestjysk psykiater, og Kasper Strøm Dahl husker det første møde med psykiateren og hele udredningen som "lidt skummel".

Det foregik i et haveskur, tog omkring en halv time og hverken fysiske undersøgelser eller forældrene blev inddraget.

I stedet var det ud fra en vejledning til hjælp ved diagnostiske udredning, at psykiateren stillede diagnosen. Svarede Kasper Strøm Dahl ikke lige som ønsket, blev spørgsmålene omformuleret eller gjort ledende, så svaret passede til kriterierne i vejledningen.

Ritalin og åndedrætsøvelser

Kasper Strøm Dahls mor, Anna Mette Strøm Dahl, arbejder selv indenfor psykiatrien - som ergoterapeut - og vidste, at det tog mere end 30 minutter at stille en ADHD-diagnose.

Alligevel tog hun psykiaterens ord for gode varer, hvilket kan undre hende i dag.

- Men på det tidspunkt var både min mand og jeg så slidte, fordi det var så voldsomt med Kasper og havde stået på i lang tid. Vi snakker om flere år, forklarer hun.

Kasper Strøm Dahl fik derfor ordineret Ritalin, en stærk ADHD-medicin, og blev udstyret med åndedrætsøvelser, der skulle hjælpe med at kontrollere vreden.

Fik en overdosis

Bortset fra en kort bedring i begyndelsen, gjorde medicinen Kasper Strøm Dahl syg. Han havde færre vredesudbrud, men kun fordi han ikke havde energi til det, mens han lå og koldsvedte.

Når vreden endelig fik frit spil, huskede han ikke, hvad der var foregået og havde ingen kontrol over sig selv. Folk blev bange for ham, og selv frygtede han at komme til at skade andre.

Efter tre konsultationer hos den hjerneskadede psykiater sagde den dengang 15-årige Kasper Strøm Dahl stop. "Jeg ville ikke mere. Jeg følte mig ikke i godt selskab, når jeg var derinde," forklarer han. Kasper Strøm Dahl fortsatte dog med ADHD-medicinen i omkring et år. (© Privat billede)

Bekymringen delte hans psykiater ikke - Kasper var jo en god dreng og kunne ikke finde på at skade andre, lød svaret. Løsningen var åndedrætsøvelser og mere Ritalin.

- En dag fik jeg en overdosis af det, hvor jeg blev følelsesløs i arme og ben, husker Kasper Strøm Dahl.

Han trak sig også fra sin håndboldtræning, blev mere indadvendt og ændrede sig. I perioder blev han også hentet hjem fra efterskolen, så bedsteforældrene kunne passe ham.

Tilbød at slette diagnose

Anna Mette Strøm Dahls følelse af, at noget var forkert, blev bekræftet af hendes kollegaer i psykiatrien. De anbefalede at få sønnen udredt hos Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling i Herning - blandt andet fordi psykiateren var voksenpsykiater og ikke børnepsykiater.

Ved et tilfælde opdagede hun også, at psykiateren havde stillet Kasper Strøm Dahl endnu en diagnose - emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse. Foruroliget kontaktede hun psykiateren og fik at vide, at den altid hørte sammen med ADHD-diagnosen, men at han godt kunne slette den.

- Det undrer mig, at man bare skødesløst kan tilbyde at slette en diagnose, man har givet et barn, siger hun.

På afdelingen i Herning afviste de, at Kasper Strøm Dahl havde de to diagnoser, som psykiateren havde stillet. Det viste sig i stedet, at han var ordblind, og det var det, som havde tricket hans vredesudbrud.

Et år efter besøget i haveskuret stoppede Kasper Strøm Dahl derfor med at tage Ritalin.

- Det løb mig koldt ned af ryggen

Da 21 Søndag satte fokus på sagen om den hjerneskadede psykiater, var Anna Mette Strøm Dahl ikke i tvivl om, at hendes søn havde været patient hos den samme psykiater.

- Det løb mig koldt ned af ryggen, at det var så alvorligt, som det var. Det har vi slet ikke haft fornemmelsen af, siger hun.

Finder det skræmmende

I dag har Kasper Strøm Dahl det godt. Vredesudbruddene er blevet lettere at kontrollere, og han har fundet en læreplads som industriteknikker hos Grundfos.

Han finder det skræmmende, at han har været blandt de børn og unge, der fik ordineret stærk receptpligtig medicin af den hjerneskadede psykiater. Det selvom psykiateren ikke var børnepsykiater.

- Det er jo stærk medicin og børn skulle slet ikke have lov til at tage sådan noget, hvis ikke det er meningen, de virkelig skal have det, siger han.

- Det kunne have påvirket mig meget mere end det gjorde. Jeg er glad for, at de i Herning fandt ud af, at jeg ikke havde ADHD.¨

Ingen kommentarer

Den tidligere psykiater ønsker ikke at udtale sig i et interview til DR Nyheder om sagen eller om den omfattende kritik, der i øvrigt er rejst imod ham for hans arbejde som psykiater.

Det begrunder han med hensynet til sin familie og med bekymring for, at sagen vil skade det yoga- og meditationscenter, han er i gang med at opbygge.

Hans autorisation som psykiater træder i kraft igen 8. maj i år - med mindre Sundhedsstyrelsen forinden har indbragt sagen for en domstol.

Administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, svarer på kritikken af styrelsen i 21 Søndag.

Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk

Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.