Kan et butikstyveri høres? Politiet tager aflytning i brug

Det skaber mistrivsel at overvåge og optage medarbejdere, mener fagforening.

Der er ikke alle, der er lige glade for lovændringen. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)

Er du typen, der har lange fingre når du shopper? Så skal du være ekstra lydløs for ikke at blive opdaget.

I en netop vedtaget lov slår Justitsministeriet fast, at butikker gerne må lave aflytning og lydoptagelser af både kunder og medarbejdere, så længe det fremgår tydeligt.

Hvis en butik vil benytte aflytning af kunder og medarbejdere, skal det altså tydeligt skiltes, forklarer Justitsministeriet i lovforslaget, som blev vedtaget i dag.

Ifølge ministeriets udgivelse “Sammen om en tryggere hverdag” vedtages lovgivningen blandt andet for at sikre tryghed hos ansatte i butikker.

Hos Circle K har man allerede benyttet sig af lydoptagelser. Her har det elimineret chikanesager. Det skriver Dansk Erhverv. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)

Det er to fagforeninger dog lodret uenige med. De mener, at det er direkte overvågning af de ansatte.

- Der er tale om overvågning af medarbejderne i en helt uhørt skala, og lydoptagelser kan let misbruges af arbejdsgiveren og stille medarbejderne i en dårlig situation, siger Malene Matthison-Hansen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen IDA.

Hun mener ikke, at de ansatte længere kan snakke frit om personalemæssige eller personlige emner, at alt kan blive optaget.

Ifølge IDA vejer hensynet til medarbejderen altså højest.

- Konstant lydoptagelse er voldsomt indgribende for alle parter. Hensynet til de ansattes arbejdsforhold bør vægte højere end ønsket om at indføre skjulte optagelser af samtaler med kunderne, siger Malene Matthison-Hansen.

Justitsministeriet nævner i lovforslaget, at "det er yderst problematisk, når butikstyve truer butiksansatte, og butikkerne har svært ved at dokumentere truslerne" - og at dette er grunden til brugen af aflytning.

Ministeriet har samarbejdet med De Samvirkende Købmænd og Dansk Erhverv om loven.

Skadelige for et godt psykisk arbejdsmiljø

IDA er ikke den eneste fagforening, der kritiserer den nye lov, også HK Handel, der repræsenterer butiksansatte, stemmer i.

De mener, at det kan have konsekvenser.

- Konstante lydoptagelser er skadelige for et godt psykisk arbejdsmiljø, og det kan være yderst belastende for den enkelte, skriver Mette Høgh, formand for HK Handel i et høringsvar.

Formanden mener ikke, at den nuværende tilstand, hvor lydoptagelser i detailbranchen ikke er tilladt i samme grad, skal ændres.

IDA opfordrer til at finde en anden løsning, hvor de ansatte kan slå aflytning til og fra. (Foto: © NIels Ahlmann Olesen, Scanpix Denmark)

Ifølge HK Handel er evidensen for, at lydoptagelser virker kriminalitetsforebyggende, mangelfuld.

- Overvågning med både lyd og billede går tæt på den enkeltes privatliv, og der vil være tusindvis af timer med lydoptagelser, som ikke er relevante for at bekæmpe kriminalitet, men som let kan misbruges og dermed stille medarbejderne dårligt, udtaler Mette Høgh i et hørringsvar.

Virker for konstrueret

Selvom butikstyvenes samtaler må optages med den nye lov, får det ikke tyvene til at kaste håndklædet i ringen.

Det mener tidligere politibetjent Jørn Juhl Nielsen. Han har arbejdet hos politiet i næsten 40 år og holdt foredrag om indbrud.

- Et tyveri følger en opskrift. Man stjæler, bliver fanget og truer. Så skal dem, der stjæler blive afskrækket af aflytning? Det virker for konstrueret til mig, siger han.

- Nej, jeg tror ikke, at det vil have nogen effekt, siger den pensionerede betjent.

Jørn Juhl Nielsen fortæller, at hans erfaring ligger år tilbage, men han mener, at den måde de håndterede før i tiden var bedre.   (Foto: © Erik Luntang, Scanpix Danmark)

Ifølge ham, gør tiltaget ikke den store forskel for, hvor mange butikstyverier der bliver lavet. Man truer først, når man bliver konfronteret med at have stjålet.

Betjenten fortæller, at metoderne var mere effektive i gamle dage, selvom det er nemt at sige i dag.

- Jeg tror det præventive ligger i, at to betjente følger tyven ud, sådan gjorde vi i gamle dage, siger han.

Jørn Juhl Nielsen mener, at spørgsmålet om aflytning lægger op til, en større samtale om hensynet til borgernes frihedsrettigheder overfor kriminalitet.

Justitsministeriet oplyser, at reglerne omkring aflytning i butikker følger de samme regler som videoovervågning.