Kamplysten og nationalistisk udenrigsminister smækker med døren i Nuuk

Udenrigsministeren har trukket sig og udfordrer partiformanden - årsagen er ønske om selvstændighed,

(Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Danskerne er arrogante, og de tager ikke Grønland alvorligt.

Hvis ikke amerikanerne vil betale husleje for at bruge Thulebasen, så er det ud.

Det er blot nogle af de udsagn, som den nu tidligere minister for erhverv, arbejdsmarked og udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, står bag. Den til tider meget kamplystne politiker har trukket sig fra sig fra sin post – og han truer med at udfordre sin partifælle og landsstyreformand, Kim Kielsen, om at blive ny formand for partiet Siumut.

Det er alt sammen sket i løbet af dagen i dag, der startede med en melding om sin afgang på Facebook. Her forklarede Vittus Qujaukitsoq dog ikke noget om, hvorfor han trak sig.

Men nu viser det sig, at baggrunden er en mulig magtkamp i Siumt-partiet mellem Vittus Qujaukitsoq og formanden i Naalakkersuisut, Kim Kielsen.

For den nu tidligere udenrigsminister er en hardliner i forhold til det grønlandske ønske om selvstændighed – et spørgsmål, der skaber fløjkrige i Siumut med hardlinerne på den ene side og pragmatikerne på den anden. Og midt i dette opgør fører Vittus Qujaukitsoq og den siddende landsstyreformand og partifælle, Kim Kielsen en fløjkamp mod hinanden.

Det fortæller Jonas Løvschall-Wedel, der er redaktør på den grønlandske pendant til DR, KNR.

Grønlands nu forhenværende udenrigsminister har i dansk presse langet gevaldigt ud efter det "arrogante" Danmark (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Ingen stemmesluger

Ved valget i 2014 blev Vittus Qujaukitsoq ikke engang valgt ind i parlamentet Inatsisartut. Blot 87 personlige stemmer fik han. Så har han overhovedet en chance for at udfordre Kim Kielsen?

- Når man ser på det udefra, så tænker man, at det har han ikke. Han er jo ikke nogen stemmesluger, og da han tidligere var finansminister, var han heller ikke særligt populær, fortæller Jonas Løvschall-Wedel.

- Men Siumut har en del fløjkampe, og der er modvilje mod den måde, som Kielsen er formand på. Vittus Qujaukitsoq tilhører hardliner-selvstændighedsfløjen, og Kielsen er mere pragmatisk. Og det kan godt være med til at give Qujaukitsoq et momentum, der kan få ham med i spillet om formandsposten.

For selvstændighedsbevægelsen fylder meget i Grønland, og da der ikke længere er det samme fokus på råstofprojekter, som der for eksempel var ved valget i 2013, er opmærksomheden i højere grad nu rettet mod selve viljen til selvstændighed.

Isoleret partiformand

- Kim Kielsen har sagt, at man skal arbejde mod selvstændighed i en rækkefølge, hvor det giver mening. Den anden fløj har ønsket, at det allervigtigste er, at Grønland bliver selvstændigt nu, siger Jonas Løvschall-Wedel.

Ifølge ham er der rigtigt mange i Grønland, der ønsker selvstændighed og et opgør med Danmark.

- Det så vi også ved valget i 2013, hvor Aleqa Hammond fik et flot valg med en linje, der også var meget nationalistisk. Men mange i Siumut-kredse mener ikke, at Kim Kielsen er tydelig nok som leder. Han er ikke i medierne hele tiden, og jeg tror, at Kielsen til tider kan føle sig ret isoleret og har svært ved at holde sammen på partiet, siger Jonas Løvschall-Wedel.

- Så der er et momentum, hvor Qujaukitsoq kan udfordre Kielsen. Spørgsmålet er bare, om Qujaukitsoq kan være en stærk leder på andre områder.

Det gør ondt

Vittus Qujaukitsoq er altså ikke en politiker, der er bange for at melde rent ud, og han går heller ikke af vejen for en rask politisk slåskamp.

- Han sætter stor pris på udenrigsområdet, og nu har han valgt at gå, fordi han blev fjernet fra det område. Det gør ondt på ham, for det er hans hjertebarn. Han sætter stor pris på at rejse rundt i verden, tale engelsk og repræsentere Grønland og holde brandtaler. Han er passioneret og stiller gerne op til interview. Er der et problem, så stiller han modsat mange andre politikere op og kæmper for sin sag, fortæller redaktøren, der selv blev overrasket over dagens udmelding fra Qujaukitsoq. En udvikling på en mandag, som KNR ikke havde forudset.

- Vi blev overraskede. Men det virker realistisk, at årsagen til tilbagetrækningen er, at Kim Kielsen fratog ham udenrigsområdet, siger Jonas Løvschall-Wedel.

Ny udenrigsminister i Grønland bliver Suka K. Frederiksen også fra Siumut.

Årligt modtager Grønland et bloktilskud på 3,5 milliarder kroner fra Danmark.