- Ingen må røre barnets kønsdele, medmindre det handler om sundhed og hygiejne.
Sådan lyder et af budskaberne i en kampagne, som i de kommende seks uger kører på de grønlandske radio- og tv-stationer.
Det sker i et samarbejde mellem Grønlands Selvstyre og Unicef Danmark.
- Vi ved fra rigtig mange undersøgelser, at op mod hvert tredje barn i Grønland er udsat for seksuelle overgreb. Det vil vi gerne sætte på dagsordenen i Grønland gennem en stor landsdækkende indsats, som begynder i dag, fortæller Arnavaraq Jørgensen, som er programleder i Unicef Danmark.
Stor opbakning i befolkningen
Sidste år blev der indsamlet rekordbeløbet 1.655.000 kr. til projektet ved en landsindsamling i Grønland.
Det svarer til, at hver grønlænder donerede 29 kroner - næsten dobbelt så meget som hver dansker gav til den seneste Danmarks Indsamling.
- Det viser, at befolkningen i Grønland støtter tydeligt op om behovet for en yderligere indsats mod seksuelle overgreb, særligt over for børn, vurderer den grønlandske minister for sociale anliggender, Sara Olsvig.
Led i større indsats mod seksuelle overgreb
Oplysningskampagnen kommer efter blandt andre FN's Børnekomité har kritiseret det store antal seksuelle overgreb på børn, som finder sted i Grønland.
Ministeren for sociale anliggender fortæller, at det er svært at give et entydigt svar på, hvorfor tallene for Grønland ser ud, som de gør.
- Faglig viden fra vores socialstyrelse peger på, at der både er tale om en grænseløshed, som kan opstå i forbindelse med alkoholmisbrug. Der kan også være en social arv, som gør sig gældende. Derfor har vi også øget vores indsats i forhold til at bekæmpe overgreb gennem forebyggelse og tidlig indsats, forklarer Sara Olsvig.
Den nye kampagne er den hidtil største om temaet i Grønland, og målet er at bryde tabuet om seksuelt misbrug og at lære folk at genkende tegn på misbrug og italesætte dem.
- Vi kalder kampagnen 'Ullut Tamaasa', som betyder 'hver dag', fortæller Arnavaraq Jørgensen.
- Det betyder, at vi hver dag har et ansvar, skal passe på hinanden og hver dag kan være med til at gøre en forskel for et barn, som har været udsat for et seksuelt overgreb, siger programlederen i Unicef.
Rettet kl. 10.15: Af den tidligere version fremgik, at hver tredje pige havde oplevet seksuelle overgreb. Det er hvert tredje barn.