Kalundborg forkorter skoledagen: Vi vil udnytte alle muligheder

Kalundborg er en af de kommuner, der har valgt at lade skolerne forkorte skoledagen.

I Kalundborg har kommunen givet folkeskolerne mulighed for at lade eleverne få fri lidt tidligere. (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

I onsdags tog kommunalbestyrelsen i Kalundborg en beslutning, der kan give kommunens skolebørn mere fritid.

Skolerne skal have lov til at droppe nogle timer og gøre skoledagen kortere. Beslutningen kom som en reaktion på en skrivelse fra Undervisningsministeriet, hvori undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) gør opmærksomhed på muligheden for netop at forkorte skoledagen.

- Nu har vi jo så fået et brev fra undervisningsministeren, der siger, at vi har den her mulighed. Det vidste vi godt, men når hun skriver sådan, så har vi også lyst til at udnytte den mulighed, siger Gitte Johansen, der er formand for børne- og familieudvalget i Kalundborg Kommune.

- Det her giver mulighed for at se folkeskolereformen på en anden måde, og vi vil udnytte alle de muligheder, der er i folkeskolereformen, fortsætter hun.

I det omtalte brev - et såkaldt hyrdebrev - der er sendt til kommunalbestyrelserne den 13. januar 2016, gør Undervisningsministeriet opmærksom på, at kommunerne har mulighed for at gøre skoledagen kortere, hvis det er til gavn for elevernes trivsel og faglighed.

Det betyder konkret, at skolerne kan droppe nogle af de timer, der hedder 'understøttende undervisning' og i stedet lægge den understøttende undervisning i form af en ekstra underviser i nogle af de andre timer. Manøvren giver skolerne mulighed for - afhængigt af klassetrin - at barbere skoleskemaet med 3-4 undervisningstimer.

Ni kommuner har ifølge Berlingskes børneavis, Kids' News, givet skolerne mulighed for at skære ned på timeantallet.

Lader det være op til skolerne

I Kalundborg Kommune er det dog ikke en målsætning i sig selv at give eleverne en kortere skoledag.

- Det har slet ikke været intentionen med det. Vores tanke med det her er, at det kan give mere støtte i undervisningen, hvis der er to undervisere på i en klasse, siger Gitte Johansen.

Nu har kommunen blot åbnet for muligheden, så skolerne selv kan bestemme, hvordan de vil bruge den understøttende undervisning.

- Vi vedtog at udnytte den mulighed. Og vi vedtog også, at beslutningen skal ligge ude på den enkelte skole. Det er ikke os, der beslutter, at de skal gøre det. Det gør de selv, understreger Gitte Johansen.

Hun har endnu intet overblik over, hvor mange af kommunens 17 folkeskoler, der rent faktisk vil gøre brug af muligheden.