Kaare Dybvad Bek: Det er okay at hente sine børn som den sidste

Danskernes arbejdsmoral eller mangel på samme har været genstand for meget politisk opmærksomhed de seneste måneder.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen skal vi nemlig holde fast i vores stærke arbejdsmoral, ellers holder vores velfærdsmodel ikke.

Og nu blander Socialdemokratiets Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek sig også i debatten med sin nye bog 'Arbejdets land'. Bogen kommer ifølge ministeren på et tidspunkt, hvor en ny tidsånd er ved at rejse sig.

- Der er ved at rejse sig en tidsånd blandt et mindretal i befolkningen, som hylder eller gør det mere etisk forsvarligt at hoppe ud af arbejdsmarkedet, lød det fra ministeren, da han gæstede Deadline.

Men står det til Kaare Dybvad Bek, kan man sagtens kombinere et godt familieliv med en høj arbejdsmoral, hvor man engang imellem henter som den sidste.

- Man skal ikke have det dårligt over, at man engang imellem henter som den sidste, fordi man passer et arbejde, og måske også er et forebillede for sine børn på den måde.

Samtidig problematiserer den socialdemokratiske minister hele tanken om, at arbejdsmarkedet skulle være et uproduktivt "hamsterhjul", som man brude træde ud af.

- De, der arbejder for at betale deres terminer, skal ikke alene høre om alle dem, der angiveligt står af ræset. De skal også høre på, at de nok er bedre mennesker, fordi de passer deres egne børn. Det er en dobbelt ydmygelse, som selvfølgelig også har et klasseaspekt. Muligheden for at stå af ræset er der jo især for folk med høj indkomst og lange uddannelser.

Den analyse deles ikke af forfatter og antropolog Dennis Nørmark, der også er bogaktuel med 'Ufrihedens pris'. Han mener tværtimod, at det kan opfattes som en provokation, når Mette Frederiksen mere eller mindre beskylder folk for at være dovne.

- Vi ved, at danske børnefamilier er måske mere presset end nogen andre, de arbejder sindssygt hårdt, de har jo ikke råd til at ansætte nogen folk til at hjælpe dem derhjemme, fordi de bliver plukket i skat. De arbejder hele tiden, og så kommer der nogen og fortæller dem, at I skal arbejde endnu mere.

Se hele debatten mellem Kaare Dybvad Bek og Dennis Nørmak i Deadline på DRTV.