Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) arbejder i øjeblikket på en redegørelse til justitsminister Søren Pape Poulsen (K).
Redegørelsen omhandler sagen om bunkerfirmaet Dan-Bunkering, som flere gange er blevet anmeldt til SØIK for muligt brud på EU’s sanktioner mod Syrien. Det oplyser SØIK – også kendt som Bagmandspolitiet - til DR.
DR afslørede i april, at Dan-Bunkering er involveret i en sag om leverancer af 30.000 ton jetbrændstof til russiske bombetogter i Syrien. Bunkerfirmaet har hovedsæde i Middelfart på Fyn og er ejet af oliemilliardæren Torben Østergaard Nielsen.
30. april oplyste Søren Pape Poulsen til DR, at han havde bedt om en orientering i sagen.
I dag - over en måned senere - siger ministeren i en skriftlig kommentar til DR, at:
- Der er tale om en meget alvorlig sag, som der er brug for at få klarhed over. Siden valgudskrivelsen den 7. maj har jeg ikke haft mulighed for at stille spørgsmål og rejse sager i ministeriet. Men det ændrer ikke ved, at jeg forventer en redegørelse hurtigst muligt.
Retsordfører for Det Konservative Folkeparti, Naser Khader, finder det "dybt problematisk", at der er gået over en måned, hvor SØIK ikke har afleveret redegørelsen til justitsministeren.
- Når justitsministeren beder om en redegørelse, og man endnu ikke har reageret, så har man altså et problem, siger han.
SØIK sendte sagen videre
Erhvervsstyrelsen anmeldte for over to år siden - i februar 2017 - Dan-Bunkering til Bagmandspolitiet for muligt brud på EU’s Syrien-sanktioner. Sanktioner, som gør det forbudt for europæiske virksomheder at sælge, levere, overføre eller eksportere jetbrændstof eller til anvendelse i Syrien.
Bagmandspolitiet sendte dengang sagen videre til Fyns Politi. Som DR i dag kan fortælle, modtog SØIK i 2018 en ny anmeldelse om Dan-Bunkerings mulige brud på sanktionerne fra virksomhedens egen bank – Danske Bank. Også herefter blev sagen liggende hos Fyns Politi.
Fyns Politi betegner sagen som ”større og kompliceret med forgreninger til udlandet.” Og flere retspolitikere kræver i dag, at efterforskningen bliver overtaget af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, som ifølge politikerne har kompetencerne til at efterforske den type internationale sager.
Bagmandspolitiet aflyste bekræftet tv-interview
Siden mandag i sidste uge har DR haft aftale om tv-interview med SØIK for at få deres svar på, hvorfor de sendte sagen om Dan-Bunkering videre til Fyns Politi, og hvorfor den trods endnu en anmeldelse til SØIK stadig ligger der.
Men halvanden time inden det bekræftede interview onsdag, aflyste SØIK aftalen.
Begrundelsen lød, at Bagmandspolitiet ikke vil udtale sig til pressen, før redegørelsen til justitsministeren er færdig.
Dan-Bunkering afviser sanktionsbrud
DR har spurgt Dan-Bunkering om en kommentar til, at deres egen bank i august anmeldte virksomheden for muligt brud på EU’s jetbrændstof-forbud. Men bunkerfirmaet har ikke kommenteret de nye oplysninger.
Dan-Bunkering har tidligere afvist over for DR, at de har overtrådt EU’s Syrien-sanktioner, og virksomheden er hverken sigtet eller tiltalt i sagen
Ifølge DR’s oplysninger har Dan-Bunkering blandt andet fået betaling for at overføre jetbrændstof til russiske tankskibe, som derefter har sejlet det til en regimekontrolleret havn i Syrien. Overførslerne er sket på åbent hav i Middelhavet, og betalingerne kom fra en kunde, som repræsenterede russisk militær.
DR har kortlagt sagen på baggrund af amerikanske retsdokumenter, centrale kilder og fortrolige oplysninger hos danske myndigheder.
Dan-Bunkering har erkendt at have leveret brændstof til de russiske tankskibe, men i en mail til DR har virksomhedens advokaten skrevet, at ingen af Dan-Bunkerings leveringsdokumenter havde angivet Syrien som ende-destination.
Virksomheden ønsker ikke at oplyse til DR, hvilke leveringsdokumenter de henviser til eller hvilke destinationer, der stod på dokumenterne.
Brud på EU’s sanktioner kan straffes med op til fire års fængsel.