Juraprofessor: Nye beviser i Kundby-sag må være vigtige

At der er kommet nye beviser i Kundby-sagen er ikke i sig selv usædvanligt, men kan være afgørende, siger professor emeritus Eva Smith.

Juraprofessor Eva Smith mener ikke, det i sig selv er overraskende, at der nu er dukket nye beviser op i Kundby-sagen, for det sker ofte i straffesager. (Foto: © Jonas Skovbjerg Fogh, Scanpix)

Selvom offentligheden endnu ikke har kendskab til, hvad anklager Kristian Kirk Pedersen har af nye beviser i den såkaldte Kundby-sag, så er det formentlig et bevis med afgørende betydning i sagen.

Det vurderer Eva Smith, professor emeritus ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet. Hun kender ikke indholdet af de nye beviser, men har et indgående kendskab til strafferet.

- Det er meget vigtigt, at alle beviser, som må skønnes at have betydning, kommer frem. Jeg går derfor ud fra, at det er noget rimelig vigtigt, som anklagemyndigheden har fundet og vil fremlægge, siger hun.

Anklagemyndigheden har med de nye beviser bedt om at få udskudt skyldsspørgsmålet i sagen. Det skulle ellers være afgjort i morgen, om den 17-årige pige er skyldig eller ej i forsøg på terror. Udsættelsen sker, for at retten kan tage stilling til, om de nye beviser kan føres. Bliver beviserne accepteret, skal de også føres, ligesom forsvarsadvokat Mette Grith Stage skal have lov til at kommentere på dem.

Sker ofte i straffesager

Men at der kommer nye beviser i en straffesag efter deadline og kort før domsafsigelsen er ikke så usædvanligt, som man skulle tro, forklarer Eva Smith og henviser til sagen om sygeplejersken fra sygehuset i Nykøbing Falster.

Her har en udtalelse fra Retslægerådet pludselig sået tvivl om, hvor meget morfin de afdøde patienter har fået. Den udtalelse kom godt nok inden forsvarer og anklagers procedure, men den indgår nu i sagen, og det kan beviserne i sagen mod Kundby-pigen meget vel også ende med at gøre.

- Det sker ganske ofte i straffesager, synes jeg. Det er klart, at man selvfølgelig ikke bare kan blive ved. Man har nogle regler om, at beviserne skal være indgivet inden en dato, og derefter kan man i princippet ikke komme med nyt.

- Men hvis det er et vigtigt bevis, der kan være afgørende for sagen, har man alligevel muligheden for at komme med det. Det vigtigste af alt er, at vi når frem til den rigtige afgørelse, siger Eva Smith.

Retsplejeloven giver retten mulighed for at beslutte at genoptage en afsluttet bevisførelse. Derfor bliver der altså ikke længere afsagt kendelse om skyld i morgen. Lige nu forventes der endelig dom og eventuelt strafudmåling i sagen den 10. maj.