Det er formentlig De Konservatives skyld, at Berlingskes kritiske historier om landbrugspakken nåede bredt ud til mange.
Sådan lyder vurderingen fra Journalistforbundets formand, Lars Werge, efter at tre journalister i dag modtog den prestigefulde Cavling-pris for at afdække manipulation af fakta i forbindelse med vedtagelsen af landbrugspakken sidste forår.
- Jeg tror, man kan sige, at 'gyllegate' fik et noget andet forløb, fordi De Konservative pludselig med baggrund i afsløringer i Berlingske stillede spørgsmålstegn ved landbrugsminister Eva Kjer Hansen og endte med at udblæse en dyb regeringskrise, siger formanden for Journalistforbundet, Lars Werge.
- Hvis ikke det var sket, så ved jeg ikke, hvor stor en udbredelse den her historie havde fået, tilføjer han.
Vinder ingen popularitetspriser
Årsagen er, at undersøgende journalistik, som de tre graver-journalister fra Berlingske har begået, ofte er svært at forstå.
- Der er ingen tvivl om, at undersøgende journalistik aldrig er populærjournalistik. Den vinder ingen popularitetspriser blandt magthavere. Den vinder heller ikke altid popularitetspriser i befolkningen. Det er ikke altid de nemme og letforståelige historier, siger han.
I takketalen fortalte årets Cavling-vindere, at de havde modtaget flere klager og trusler, mens de arbejdede med historien.
- Det var klager og trusler fra alle mulige politikere, embedsmænd, spindoktorer, partier, landmænd, landbrugslobby - særligt landbrugslobby, der gerne ville have, at vi stoppede vores dækning, sagde Berlingske-journalist Lars Nørgaard Pedersen.
Arbejdet som undersøgende journalist kan også være svært, mener Journalistforbundets formand, Lars Werge.
Altid pres på undersøgende journalister
Offentlighedsloven fra 2013 betyder, at ministerierne har afskåret offentligheden fra at få indsigt i en stor del af det, der sker i centraladministrationen.
- Dertil kommer det pres, der bliver lagt og altid er blevet lagt på journalister, der afslører noget, fra dem, der helst ikke vil afsløres. Det ser vi dagligt i nyhedsjournalistikken og den undersøgende journalistik, siger Lars Werge.
- Det pres har som sådan ikke ændret sig, men det udspiller sig måske på nogle andre platforme i dag, hvor alle tager de sociale medier i anvendelse og jævnt hen sviner hinanden til, og sådan er det, men det kan godt være lidt hårdt for den enkelte journalist. Det ved vi fra vores samtaler med vores medlemmer, siger han.
På trods af det håber journalistformanden på, at historier som Berlingskes 'gyllegate' og flere af de øvrige indstillede projekter får yngre journalister til at vælge den underholdende journalistik fra.
- Jeg håber, at projekter som gyllegate og de andre giver de yngre generationer lyst til at arbejde med de her ting: At journalistik faktisk handler om at være stenen i skoen på magthaverne, og at journalistik ikke kun handler om at være populær hos kilder og læsere, seere og brugere, siger Lars Werge.
- Journalistik er for vigtigt et værktøj til bare at blive brugt til underholdning, tilføjer han.