Jordskred har ikke kurs mod Ølst: Men i landsbyen hober bekymringerne sig fortsat op

Selvom konklusionen vækker glæde, er der stadig bekymring i Ølst.

Selvom jordskredet ikke er i bevægelse, forsøger Randers Kommune fortsat at afværge en miljøkatastrofe ved Nordic Waste. (Foto: © Morten Lerkenfeldt Sørensen, DR)

I ugevis har bekymringen hersket blandt borgere i Ølst, som har levet med frygten for, at det omfattende jordskred ved Nordic Waste ville begrave landsbyen i jord.

Men en ny rapport fra GEUS konkluderer nu, at jordskredet ved Randers er ved at stabilisere sig, og at det ikke længere risikerer at ramme husene i Ølst, som det tidligere var frygtet.

- Skredet er holdt op med at bevæge sig. I hvert fald i forhold til, hvad vi kan måle. Vi har desuden lavet nogle modelleringer af, hvor langt skredet ville bevæge sig, hvis det var fortsat - og det ville ikke kunne nå til Ølst under nogen omstændigheder, understreger Kristian Svennevig, der er geolog og seniorforsker hos Geus.

Geus har tidligere konkluderet, at jordskredet ved Nordic Waste begyndte i 2021.

- Nu ser vi, at man i løbet af foråret og sommeren 2023 er begyndt at hælde jord ud fra kanten af den gamle lergrav. Det jord har skubbet på siden af det skred, der var i gang. Det har accelereret jorden og gjort, at det var så kraftigt, forklarer Kristian Svennevig.

Ifølge ham er der ikke risiko for, at skredet fortsætter, så længe der ikke lægges mere jord ovenpå.

Selvom nyheden er positiv, er der endnu lang vej, før beboerne i Ølst kan slippe bekymringerne, mener Lina Bülow Petersen.

Risiko for værditab

Selvom der i Ølst bliver taget godt imod nyheden, fjerner den dog langt fra rækken af bekymringer, som har hobet sig op i landsbyen.

- Det er dejligt. Vi havde på fornemmelsen, at det gik den vej. Men der er stadig en masse ting, der er uvist - I forhold til vores grundvand, værdien af vores huse og alt det andet, der rumsterer i vores tanker, siger Lina Bülow Petersen og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at man nok ikke går ud og sælger sit hus til vurderingen.

Også hos udlejer Uffe Esbelund Clausen fylder risikoen for værditab.

Uffe Esbelund Clausen er glad for, at Ølst ikke begraves, men han bekymrer sig fortsat om flere ting med relation til jordskredet.

- Jeg har ikke været nervøs for, at vi skulle bo i jordhuler. Men jeg er nervøs for huspriserne i Ølst. Vi står ikke og skal sælge, men det bliver en ordentlig bet for dem, der skal det, siger han.

I det hele taget mener Uffe Esbelund Clausen, at der fortsat er grund til bekymring for en række ting. Blandt andet den fremtidige infrastruktur, risikoen for det sundhedsskadelige microfiller, der er blevet opbevaret hos Nordic Waste og den lurende miljøkatastrofe.

Fortsat fare for miljøet

Selvom jordskredet ikke ender i Ølst, er det fortsat et omfattende arbejde at sikre, at der ikke skabes miljøskade i området.

- Selvom jordskredet er ved at stabilisere sig, er der stadig en risiko for skade på miljøet via det overfladevand, der løber fra jordskredet og ned mod Alling Å. Det er vigtigt, at jordskredet fortsat overvåges, og at det forurenede overfladevand håndteres, så vandmiljøet beskyttes, lyder det fra miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

I Randers er borgmester Torben Hansen (S) dog tilfreds med, at kommunens arbejde med at grave jord væk, har været gavnlig.

- Jeg er meget lettet på vegne af borgerne i Ølst, og samtidig er jeg rigtig glad for, at det viser, at indsatsen indtil videre har virket. Nu handler det om at fortsætte arbejdet med situationen ved Nordic Waste, lyder det.

Ifølge miljøminister Magnus Heunicke vil Miljøstyrelsen i smarbejde med Randers Kommune, der fortsat forsøger at afværge miljøskade i området, fortsætte med at følgen situationen tæt.