Jordemødre efter fødselschefs protestafgang: Presset er stort i hele landet

Det bør være en øjenåbner for landets politikere, at Rigshospitalets fødselschef siger op i protest mod arbejdsvilkårerne, siger Jordemoderforeningen.

Jordemødre på Riget har travlt. Derfor stopper deres chef i protest over arbejdsforholdene. (arkivfoto) Presset er tilsvarende andre steder, siger Jordmoderforeningen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Det er ikke kun på Rigshospitalet, at personalet på fødeafdelingen løber stærkt for at nå alle opgaver.

Det enorme arbejdspres findes på afdelingerne over hele landet, og det er langtfra noget nyt, siger Jordemoderforeningen til DR Nyheder.

- Det er noget, vi har sagt i årevis. Vi ser en tendens til, at jordemødrene nu fravælger fødeafdelingerne og finder andre måder at være jordemoder på eller helt stopper, fordi vilkårene er, som de er, siger foreningens næstformand Stina Kruse Skov.

Hun er selv jordemoder på Rigshospitalet og forstår fuldt ud, at chefen for fødeafdelingen gennem de sidste 14 år, Morten Hedegaard, nu stopper i protest over arbejdsforholdene for de ansatte.

- Når en af de dygtigste fødselslæger som Morten Hedegaard går i protest, så skal de her problemer tages dybt, dybt alvorligt, siger Stina Kruse Skov.

Fik 50 millioner

Næstformanden håber, at den opsigtsvækkende opsigelse vil være en øjenåbner for politikerne og påpeger, at hele fødselsområdet bør gentænkes. Nu er der sparet så meget og så længe, at det ikke går mere, siger Stina Kruse Skov.

- Det er ikke kun noget, som jordemødrene mærker. Morten Hedegaards afgang viser, at det kan mærkes i hele systemet.

Men har det ikke gjort nogen forskel, at fødeafdelingerne fik 50 millioner kroner sidste år fra Folketinget?

- Flere midler hjælper altid området, men når man samtidig skal spare regionalt, er der tale om en meget kortvarig lappeløsning. Vi har behov for nogle permanente løsninger her, siger Stina Kruse Skov.

- Vilkårene er simpelthen blevet for dårlige, og flere steder er det svært at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, påpeger hun.

Af puljen på 50 millioner kroner årligt til landets hårdt pressede fødeafdelinger har Rigshospitalet fået godt 4 millioner kroner, skriver Politiken. Men samtidig skal alle Region Hovedstadens hospitaler ifølge budgetaftalen for næste år finde besparelser og omprioriteringer for 640 millioner kroner.