Et par hænder griber fat om en dør, der føres mod et dørparti. Et lille løft, og den er på vej til at blive monteret på hængslerne.
- Den skal lige ramme hullerne. Det kan godt drille.
Ordene kommer fra Jørgen Mølgaard på 65 år, mens han balancerer med den tunge dør for at få den plads. Han arbejder som produktionsmedarbejder hos vindues- og dørproducenten Idealcombi i Hurup i Nordjylland.
Det har han gjort de seneste 16 år og har nu taget hul på det sidste år af sit næsten 50 år lange arbejdsliv.
- Når jeg løfter, kan jeg godt mærke det i skroget og ryggen. Man skal ikke tage for hårdt ved.
Men selvom alderen kan mærkes i kroppen, så har han valgt at droppe muligheden for førtidspension og folkepension.
Hans arbejdsgiver Idealcombi har nemlig en seniorpolitik, der skal få de ældre medarbejdere over 60 år til at blive på arbejdsmarkedet de sidste år før eller efter pensionsalderen.
Her kan de enten gå ned i tid eller få en ekstra uges ferie. Og det har Jørgen Mølgaard takket ja til.
- Jeg har fået en ordning, hvor jeg valgte at tage fri hver mandag, så jeg kan slippe for en hel arbejdsuge. Det gør det nemmere at arbejde, når man er kommet op i alderen. Det er dejligt. Hvis ikke jeg havde den mulighed, var jeg stoppet før, siger han.
Flere bør have en seniorordning
Men det er langt fra alle virksomheder, der gør en indsats for at beholde de ældre på arbejdsmarkedet.
51 procent af næsten 2.300 virksomheder, der har medarbejdere over 55 år ansat, arbejder aktivt for, at de kan blive. Mens 43 procent svarer, at de har en begrænset eller ingen indsats.
Det viser en undersøgelse fra Aalborg Universitet, konsulentfirmaet Team Arbejdsliv og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som er en del af projektet ‘seniorarbejdsliv’, og som DR Nyheder har fået adgang til.
Det er en stor fejl, mener professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet Per H. Jensen, der har været med til at lave undersøgelsen.
Ifølge ham er der behov for, at flere virksomheder kommer på banen, hvis den arbejdende befolkning skal blive længere på arbejdsmarkedet, som politikerne har besluttet.
- Arbejdsgiverne kan gøre meget mere, end de gør nu.
Og der skal ifølge Per H. Jensen ikke særlig meget til for at få de ældre til at blive flere år mere på arbejdsmarkedet. Det er i virkeligheden 'meget nemt', som han udtrykker det.
- Det, der er vigtigt, er, at arbejdspladserne sørger for at anerkende seniorerne, så de føler sig velkomne. At man aktivt prøver at overtale dem til at blive længere og fortæller, at man ikke kan undvære deres kompetencer og sociale færdigheder. Hvis de gør det og laver en god ordning, så vil seniorerne også vælge at blive, siger han.
Hos Dansk Erhverv har man indtryk af, at mange af de medlemmer, der har problemer med at rekruttere folk, gør en aktiv indsats for at holde på de ældre.
Men Peter Halkjær, der er arbejdsmarkedschef i DE, erkender, at der kan gøres mere.
- Potentialet er ikke udtømt. Der kan godt ske forbedringer fra virksomhedernes side. Jeg tror, at der er rigtig mange virksomhedsejere, der kunne være interessede i at fastholde deres medarbejdere, men som tager for givet, at de bliver, forklarer han.
Det sociale trækker
- Hvad så, Andersen? Hvad har du ødelagt? lyder det til en kollega, der kommer gående med et vinduesparti.
Jørgen Mølgaard tager fat om partiet og studerer, hvor kollegaen peger.
- Der er noget fejl med fræsningen, så beslaget kommer til at sidde skævt. Det skal vi lige have rettet, fastslår 65-årige Jørgen.
Flere af hans kollegaer har ligeledes sagt ja til at gå ned i tid eller få ekstra ferie i den sidste tid inden pensionen. Hos Idealcombi arbejder der 550 mennesker, og af dem er en femtedel 60 år eller ældre.
Jørgen Mølgaard er glad for, at hans arbejdsgiver har prioriteret at tilpasse hverdagen for medarbejderne over 60 år. Både fordi han får mulighed for at blive ved med at give viden og erfaring videre til nye og yngre medarbejdere, men mest af alt på grund af dagligdagen med kollegaerne.
- Det er ikke arbejdet i sig selv, der trækker. Det er det sociale. Det er dejligt, at jeg kan beholde det gode forhold til kollegaerne, siger Jørgen Mølgaard.