Koben og kniv. Det er blandt andet sådanne våben, som medarbejderne på de nordjyske jobcentre oplever at blive truet med af borgere.
Derfor er mange af jobcentrene nu ved at skrue op for sikkerheden. Det sker blandt andet i Hobro Kommune, hvor man har installeret overfaldsalarmer, udstyret alle kontorer med flugtveje samt lavet en aftale med det lokale politi om at holde visse samtaler på politistationen.
- Vi har oplevet nogle konkrete eksempler på, at folk har været voldelige og truende under samtaler med sagsbehandleren. Vi har også oplevet nogle ting, med folk der har haft kniv med ind, og vi har andre ting i den dur, siger tillidsmand for socialrådgiverne i Jobbutikken Hobro Niels Skinnerup til P4 Nordjylland.
Det går galt uden flugtveje
Hos HK har man også fornemmelsen af, at medlemmerne i stigende grad udsættes for trusler. En tre år gammel undersøgelse viste, at omkring en fjerdedel havde været udsat for truende adfærd.
Derfor samarbejder man med centrene om at uddanne de ansatte i konflikthåndtering, give dem forskellige tekniske hjælpemidler som overfaldsalarmer og udarbejde handlingsplaner, hvis det værst tænkelige skulle ske.
- De steder, hvor det er gået galt, er der, hvor der ikke er nogen flugtveje og de ansatte kan trænges op i en krog, siger arbejdsmiljøkonsulent Niels Jakobsen.
Mange trænger til forbedringer
Tendensen til at øge sikkerheden ses blandt flere kommuner i Danmark. I Halsnæs Kommune har man for eksempel valgt at indrette særlige samtalerum, så ingen ansatte længere skal tage imod klienterne på deres egne kontorer.
Alligevel mener man i HK, at mange kommuner halser bagefter med sikkerheden for deres ansatte.
- Det er ikke, fordi vi møder modstand i kommunerne, men der er stadig plads til væsentlige forbedringer mange steder. Det går heldigvis den rigtige vej, og omtale som denne gør, at der kommer yderligere opmærksomhed på det, siger Niels Jakobsen.