På legepladsen i daginstitutionen Nordlyset i Svendborg er børnene i gang med at fylde spande med vand fra mudrede pytter.
Alle børn fra institutionens tre børnehavestuer er sendt ud på pladsen. Det vil sige, at der er mellem 40 og 50 levende flyverdragter at holde styr på. Men lige nu er der kun en voksen til at holde øje med dem.
Det er pædagogen Jette Lollesgaard, og hun ved, at det er umuligt for hende at have blik på alle børnene.
- Det er derfor, at jeg ser forvirret ud. Men vi prøver så godt vi kan, og børnene er heldigvis gode til at komme hen til os. Men det er ikke en rar følelse, siger hun.
Alenetid skaber farlige situationerDet er ikke et særsyn i landets børnehaver og vuggestuer, at pædagoger som Jette Lollesgaard er alene med mange børn.
I en ny rundspørge svarer 80 procent af 355 adspurgte pædagoger, at de på en tilfældig dag i november var helt alene med en børnegruppe på gennemsnitligt 14 børn.
Og mere end hver fjerde oplyser i rundspørgen, at de mindst en gang om ugen står i en situation, der er uforsvarlig eller decideret farlig, fordi de alene med børnene.
Følelsen af utryghedNordlysets legeplads er stor, bugtet og fyldt med træer, og omme bag ved er det et område, hvor man kan gemme sig. Skønt for børn, der vil boltre sig og lege skjul.
- Men det er en udfordring, når man er alene voksen på legepladsen, siger Jette Lollesgaard.
Det er ikke kun ude på legepladsen, at Nordlysets voksne kan være alene. Som mange andre institutioner er pædagogerne også ofte ene om børnene nogle timer om morgenen og inden lukketid.
Da DR Nyheder besøger Nordlyset over to dage i december, er pædagogen Alice Frederiksen alene med 16 børnehavebørn om morgenen. Det er normalt, forklarer hun, men ikke noget, der giver ro i maven.
- Det er utrygt. I det øjeblik, hvor jeg nogle gange har måttet gå ud og skifte en ble på et barn, efterlader jeg andre børn, siger hun.
Mangel på fordybelse
At Alice Frederiksen skal være alene med så mange børn, går ikke kun ud over trygheden, men også de stunder, hvor de voksne sørger for, at børnene fordyber sig.
- Du kan godt starte et spil op, og nogle gange lykkes det at gennemføre det, men det er ikke altid, siger Alice Frederiksen.
En af forklaringerne på, at der er mere alenetid blandt de voksne, hænger sammen med, at der er markant flere børn pr. voksen i dag end tidligere, viser en ny undersøgelse fra analyseinstituttet Bureau 2000.
Smitter af på forældre
Det er ikke kun pædagogerne på Nordlyset, der savner flere voksne hænder. Også forældrene kan mærke, at der er mange børn pr. voksen.
Louise Storm Emde lægger ofte mærke til det, når hun afleverer sit barn:
- Jeg bliver enormt ked af at aflevere børn et sted, hvor jeg ikke ved, at de har fået en god overlevering, siger hun.
Mor til Anton, Pia Kristensen, bliver ofte hos sin søn og hjælper til med de andre børn, når situationen brænder på.
- Typisk er jeg her tre kvarter eller sådan noget, fortæller hun.
Flere opgaver - mindre tid
Pædagogisk leder af Nordlyset, Anita Assendrup, ønskede gerne, at normeringen i institutionen var bedre.
Hun mener, at de voksne er blevet så presset med deres tid, fordi der er krav om, at de skal løse andre opgaver end kun at passe børn, forklarer hun:
- Der er krav til dokumentation og rigtig meget skriftligt arbejde som sprogvurderinger, og det er jo pædagogerne på stuen, der skal gøre det. Den tid bliver jo taget fra børnene. Den er jo ikke lagt oveni vores tid.
Ifølge Bureau 2000 brugte de voksne i daginstitutionerne i 1986 omkring to tredjedel af deres tid med børnene. I dag er det halvdelen.
I videoen øverst i artiklen kan du tage med til hverdagen i Nordlyset.
Og hvis du har oplevet en uforsvarlig situation i den daginstitution, hvor dit barn går, eller hvor du selv arbejder, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til pasning@dr.dk.
- •
Den omtalte rundspørge er formuleret af DR Nyheder udsendt af BUPL til fagforbundets medlemspanel, der består af 1.200 pædagoger og ledere.
- •
BUPL's medlemspanel er repræsentativt i forhold til BUPL's medlemmer på parametrene køn, institutionstype, antallet af ledere og pædagoger, og medlemmerne dækker over 85 kommuner.
- •
620 af pædagogerne har svaret. Af dem er der brugt svar fra de 355, der er ansat i 0-5-års-området.
- •
Da der er tale om en rundspørge, der ikke er repræsentativ, kan man ikke generalisere resultatet ud til den samlede gruppe af pædagoger.
- •
Rundspørgen er foretaget i perioden den 20. til 27. november.