Solen stod lavt over de 16.000 tusind tomme minkbure, da Jesper Frederiksen i går fik beskeden om, at forbuddet mod at sætte dyr i burene blev forlænget endnu et år.
Og måske er solen nu på vej til at gå helt ned over drømmen som minkavler, erkender den 33-årige nordjyde fra Gjøl tæt ved Aalborg.
- Minkavl har været mit liv. Jeg er født og opvokset her på gården. Min farfar byggede den, og min far overtog den. Så det er en hård én at sluge den her. Men det tyder mere og mere på, for hver dag der går, at vi nok er nødt til at se det i øjnene.
Sammen med sin far har han drevet minkfarmen de seneste 11 år. Selvom der stadig er et håb om en dag igen at kunne avle pelsdyr på gården, betyder gårsdagens besked, at der skal tænkes godt og grundigt over fremtiden.
- Jeg skal tænke over, hvad der så skal ske. Der bliver nok holdt fast i håbet. Det seneste år har været et langt år at komme igennem. Så må vi se, om vi har kræfter til at tage et år mere, siger Jesper Frederiksen.
Forlængelse bygger på vurdering fra SSI
Jesper Frederiksen havde håbet på, at han efter den 31. december i år igen kunne få dyr i burene på gården. På det tidspunkt stod det midlertidige forbud mod at holde mink nemlig til at udløbe.
Men minkavlerne har længe efterlyst svar på, om de måtte begynde at bestille avlsdyr, så de kunne komme i gang.
Den nye forlængelse af det midlertidige forbud har for Jesper Frederiksen bare udskudt problemet – men ikke givet noget klart svar om fremtiden.
- Jeg efterlyser nogle retningslinjer for os, som gerne vil i gang igen. Hvad skal vi nu? Skal vi ud at bestille dyr til 1. januar 2023? For så gør jeg det.
Gårsdagens forslag fra regeringen er ifølge fødevareminister Rasmus Prehn (S) baseret på den vurdering, som Statens Serum Institut (SSI) lavede i juni, om risikoen for at genoptage minkerhvervet i Danmark.
Ifølge ministeren gælder den nemlig også nu.
- Statens Serum Institut vurderer stadig, at det at have mink i Danmark er forbundet med risiko for mennesker af ukendt størrelse. Og set i det lys mener regeringen, at det eneste rigtige er at forlænge det forbud, som der har været i år, med et år ekstra, sagde Rasmus Prehn i går.
I videoen kan du se Jesper og Poul Frederiksens minkfarm fra oven. På farmen er der 16.000 bure og plads til 38.000 mink. Artiklen fortsætter efter videoen.
Men den udmelding giver Jesper Frederiksens far, Poul Frederiksen, ikke meget for.
- Det har overhovedet ikke noget med folkesundhed at gøre. Det har noget at gøre med, at man vil have nedlagt erhvervet, siger han.
Han har svært ved at forstå, hvorfor man her i Danmark tilsyneladende har et andet syn på, hvor stor en sundhedsrisiko minkene udgør, end man har andre steder i verden.
- De producerer jo mink rundt omkring i verden. Der er mink overalt. De udvider i Grækenland, og man vaccinerer dyrene i USA, og der er ikke fundet corona på nogle af farmene i 2021. Så det kan sagtens lade sig gøre, men det vil man ikke politisk, siger Poul Frederiksen.
’Det sidste, vi mangler, er, at åbne pelsdyrerhvervet op igen’
Heller ikke sønnen Jesper Frederiksen forstår, hvordan risikoen ved at genoptage minkavl kan være så stor en risiko, at man vælger at holde fast i vurderingen fra Statens Serum Institut.
- Nu er jeg hverken professor eller dyrlæge. Men det var også risikabelt, da man lukkede stadioner, barer og butikker op igen og bestemte, at corona ikke længere er en samfundskritisk sygdom. Det sidste, vi mangler, er at åbne pelsdyrerhvervet op igen. Men det er der åbenbart ikke opbakning til, siger Jesper Frederiksen.
Hos foreningen Danske Mink kommer der også en skarp kritik af beslutningen om at forlænge forbuddet mod mink med endnu et år – og vurderingen der ligger bag.
- Den er jeg meget skuffet over, og jeg synes, det sundhedsfagligt er en fejlagtig udmelding, som er meget fejlbehæftet, siger formand Louise Simonsen.
Ifølge hende er der mellem 50-100 danske minkavlere, som gerne vil starte op igen, hvis det bliver muligt. Det tal kunne ifølge foreningen dog have vist sig at være endnu højere, hvis det i går var blevet et ja til at starte minkavlen op igen.
Men hvor mange, der nu har lyst til at fortsætte, er svært at spå om, fortæller Louise Simonsen.
- Vi havde jo regnet med, at der var tre måneder tilbage af et forbud. Hvis det forlænges med op til et år mere, så er det jo en helt ny verden.
Forslaget fra fødevareministeren har opbakning fra et flertal af partierne i Folketinget. Der er nu lagt op til, at man om et år skal tage en ny beslutning om fremtiden for landets minkavlere.