Jesper Binzer var afhængig af opioider i to år, men fortryder ikke: Det er vigtigt at komme lidt ud på overdrevet

D-A-D-forsangerens misbrug kostede ham blandt andet hans ægteskab.

I 22 måneder havde Jesper Binzer et dagligt misbrug af opioder. Det fortæller han blandt andet om i selvbiografien 'Flot Kronhjort', der udkommer senere på måneden. (Foto: Ditte Valente/Ritzau Scanpix)

Denne artikel er blevet opdateret med flere citater fra Jesper Binzer, da det ikke fremgik tydeligt nok, at han advarer andre mod at bruge opioider.

Vi har tilføjet flere spørgsmål fra DR’s interview med Jesper Binzer, så dette budskab kommer til udtryk.

Det startede med ondt i ryggen for Jesper Binzer, en recept hos lægen og nogle piller. Og det endte med et dagligt misbrug af opioider, der varede i 22 måneder.

Det fortæller den danske musiker i DR's podcast Genstart.

- Min modus operandi var at tage sådan en pille ved titiden. Og det gik jo fra at være en 50 mg til at blive en 100 mg til sidst. Jeg havde et rum under trappen, hvor jeg havde pillerne i min kuffert. Så kunne jeg lige stikke hånden ned og poppe en pille; så var jeg til stede, og så var jeg i vater.

Ønskede sig marabou og dololer i fødselsdagsgave

Jesper Binzer har som forsanger i D-A-D været en del af den danske musikscene i mere end 40 år. Men selvom han i løbet af de mange år har haft perioder, hvor han har røget hash dagligt, har han aldrig haft et misbrug, fortæller han i Genstart. Ikke før opioiderne.

- Det er, som om det er blevet undersøgt: Hvad vil mennesket allerhelst have? Det vil gerne have glæde, kærlighed og ro i kroppen. Og det vil også have, at det er den bedste udgave af sig selv. Og dét kan de piller. Det farlige ved dem er, at de er så gode, siger Jesper Binzer.

For udover at afhjælpe problemerne med ryggen gav dololerne, som lægen gav ham, også noget andet: En ro, han aldrig før har haft. Og den ro hjalp ham med at kurere den søvnløshed, som han igennem hele sit liv har lidt af, og som har holdt ham vågen mange timer hver nat.

Alligevel var det ikke med det samme, Jesper Binzer blev misbruger. Faktisk gik der flere år, før han blev så afhængig af opioiderne, at han var nødt til at tage pillerne hver eneste dag. Til gengæld fik han helt fra starten så stor en smag for dololerne, at han begyndte at ønske sig dem i fødselsdagsgave.

- Over flere år, så var det min yndlingsfødselsdagsgave. Jeg sagde: prøv at høre. Hvis I skal gøre mig rigtig, rigtig lykkelig, så skal jeg bede om en plade Marabou og et par blisterpakker af dololer. Fordi så sover jeg, og ellers jeg kan ligge og være rigtig glad og søvnløs, i hvert fald.

Jesper Binzer har været en del af den danske musikscene siden 1982. Her er han fotograferet sammen med resten af D-A-D i forbindelse med udgivelsen af albummet Simpatico i 1997. (Foto: Peter Elmholt/NF/Ritzau Scanpix)

Fortryder ikke dololerne

Men efter nogle år var det ikke nok at tage de dololer, som hans venner gav Jesper Binzer i fødselsdagsgave. Han var nødt til, i al hemmelighed og i skjul for sin familie, at skaffe flere, så han kunne tage dem hver eneste aften.

Til sidst blev han så afhængig og desperat, at han blev klar over, at han var nødt til at stoppe. I dag er det seks år siden, at han tog en kold tyrker. Han har ikke rørt opioider siden.

Når Jesper Binzer ser tilbage, har misbruget ikke været uden konsekvenser. For eksempel endte det med at koste ham ægteskabet. Alligevel fortryder han ikke.

- Jeg synes, det er en erfaring, jeg egentlig er glad for. Det kan da godt være, jeg fortryder det om fem år, jeg ved det ikke. Jeg synes, det er sjovt at prøve de der ting. Jeg synes, det er vigtigt at komme lidt ud på overdrevet, så man kan skrive postkort hjem, siger han.

'Man bliver ødelagt af dem'

Alligevel, og selvom det kan lyde paradoksalt, når han ikke selv fortryder de stoffer, der gjorde ham til misbruger, så vil han gerne advare andre mod at tage dem.

Det er noget, der bliver opfattet som det farligste narkotika i Danmark. Er du ikke bange for at forherlige konsekvenserne af det?

- Jeg er ikke bange for at forherlige det. Men det tror jeg ikke, at jeg gør. Jeg fortæller, at her har jeg godt nok lavet et fejltrin. Jeg har prøvet det her. Og det var ikke sjovt. Jeg tror, at det er meget bedre, siger Jesper Binzer.

Men der er jo mødre og fædre der står frem og fortæller om, at de har mistet deres teenagebørn til opioidforgiftning. Bør du så ikke, som en der lige har været afhængig af det, sige; ’Hey, teenagere hold jer væk fra det lort?

- Det er da også det, jeg siger.

For de ER farlige, fortæller Jesper Binzer i Genstart. De gør noget ved folk:

- Jeg tror, det ændrer noget i DNA-strengen, og jeg tror, man bliver ødelagt af dem, siger han.

Jesper Binzer kender selv flere unge, som er døde af opioider.

- De unge mennesker, de havde ingen tro på, at de kunne komme tilbage. De følte simpelthen, at nervebanerne var ødelagte, eller de følte, at synapserne var brændt over. De havde intet håb om, at der var noget på den anden side.

Du kan høre hele interviewet med Jesper Binzer i Genstart her.