Selvom 85 procent af alle plejehjemsbeboere er blevet vaccineret, lever de stadig med hårde restriktioner.
Derfor kræver Ældre Sagen nu en klar plan for, hvornår plejehjemmene kan begynde at åbne op igen.
Det fortæller administrerende direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.
- Myndighederne må vurdere, hvor høj smitterisikoen er, eller om den er helt fjernet med vaccinationen. Og hvis myndighederne vurderer det, så luk op og lad os få en plan for oplukningen.
De mange restriktioner, som de danske plejehjem er underlagt, kan meget vel være med til at mindske coronasmitte, men restriktionerne har også medført alvorlige konsekvenser for de ældre beboere.
- Ensomheden er steget meget kraftigt hos plejehjemsbeboerne, den mentale sundhed har lidt alvorligt, fordi man har behov for hele tiden at blive stimuleret, og man har et behov for, at der er nogle, som går ture med en. Den fysiske tilstand er også forringet hos mange, siger Bjarne Hastrup.
Og det ser ud til, at Ældre Sagens bøn kan være hørt. I hvert fald skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) her til formiddag på Twitter, at de mange vaccinerede plejehjemsbeboere kan være med til at lempe besøgsrestriktionerne.
Hverdag, hvad er det?
100-årige Tove Alice Manswell kan mildest talt nikke genkendende til ensomheden uden besøg. Hun synes også, at plejehjemmene burde åbne op igen.
- Jeg er vant til at være en fri fugl. Nu har de stækket mine vinger, og nu er jeg ikke noget mere. Nu er jeg bare en gammel idiot, der sidder på plejehjem og skal adlyde.
Efter næsten et år med restriktioner kan Tove Alice Manswelle også mærke, at hverdagen er blevet ændret markant. Næsten så markant, at der ikke er nogen tilbage, mener hun.
- Hverdagen, hvad er det for noget? Vi sidder bare i den samme kørestol hele dagen. Der sker ikke noget. Der er ingen musik, der er ingenting, ingenting. Og jeg må ikke komme ind og besøge de andre, der bor lige ved siden af, og jeg kan ikke forstå hvorfor. De er ligeså ensomme, som jeg er, fortæller hun.
Fra maven til hovedet
Selvom størtstedelen af plejehjemsbeboerne er vaccineret, er det samme ikke tilfældet for personalet på plejehjemmene.
Det afskrækker dog ikke FOA fra en genåbning, men der skal være klare linjer for teststrategien af personalet, så de er beskyttet, siger Torben Klitmøller Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA.
- Det er altafgørende, at den her beslutning går fra maven og op i hovedet, så vi sikrer, at det er en plan, der holder. Vi har behov for personalet, og vi kan sådan set ikke undvære dem.
Det kan være fristende at åbne plehjemmene op, men det kan være risikabelt at gøre det lige nu, mener Viggo Andreasen, der er matematikepidemiolog fra Roskilde Universitet.
- Der er en stigning af den britiske coronamutation B117, som er ret hurtig. Vi skal forvente, at der blandt besøgende til plejehjem vil være flere smittede i løbet af de næste par uger.
Viggo Andreasen mener dog også, at man på sigt bør kigge nærmere på plejehjemmene i forhold til en genåbning, da de fleste af beboerne er blevet vaccineret, som efterhånden er begyndt at have en virkning.
Skal på dagsorden
På Christiansborg er flere sundhedsordførere enige med Ældre Sagen om, at der skal fokus på besøg på plejehjemmene.
Per Larsen, der er sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, kalder de ældres situation ”forfærdelig”.
- Jeg synes, man skal se og få åbnet og sørge for, at de ældre kan få værdigheden og livet tilbage. Nu er de jo vaccineret og med værnemidler og god hygiejne, burde det være muligt at lave en god plan, siger han.
Jane Heitmann, der er ældreordfører i Venstre, mener også, at det er på tide at få lagt en plan, så ældre på plejehjem igen kan få besøg af de nærmeste.
- Vi skal passe på vores sårbare og ældre og respektere sundhedsmyndighedernes anbefalinger, men det er afgørende at kigge på en genåbning. Med vaccination, test af personale og pårørende og smitteopsporing er der en unik mulighed, siger hun.
Hos SF ser man også meget gerne, at plejehjemsbeboere igen får besøg, men man forstår også godt, at der kan være flere forklaringer på, hvorfor det ikke er sket endnu, siger Kirsten Normann Andersen, der er partiets sundhedsordfører.
- Hun vil dog, ligesom de andre ordførere, stille spørgsmål til genåbningen til sundhedsministeren og Styrelsen for Patientsikkerhed, når der er i morgen er møde i den såkaldte Covid-19-følgegruppe.
Opdateret klokken 12.22 med kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke.