Der ligger asbesttage på mange danske bygninger. Præcis hvor mange vides ikke, men eksperter på området anslår, det er i omegnen af en million bygninger.
Gamle asbesttage afgiver asbestfibre til omgivelserne. Og blot indånding af mindre koncentrationer af asbestfibre i kortere tid kan om 20-40 år udløse den aggressive lungehindekræft.
Lige nu er forskere ved at undersøge, hvor mange asbestfibre der er i den danske udeluft. Men først om et år kender vi resultaterne af undersøgelserne.
Men bør jeg være bekymret, hvis jeg bor i et hus med asbesttag eller i et område med mange asbesttage?
På Miljø- og arbejdsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital siger cheflæge Jakob Hjort Bønløkke:
- Da der ikke er så mange målinger, så har vi ikke så megen viden at basere et svar på.
- Normalt vil jeg sige: Nej. Jeg tror ikke der er grund til bekymring. Da der ikke er mistanke om, at så meget kommer ind i husene, hvor vi tilbringer langt det meste af tiden. Og udenfor fortynder luften indholdet. Men vi ved det ikke!
Der er kun få internationale undersøgelser af sammenhængen mellem asbesttage og asbestsygdomme, men der findes enkelte.
- Der er polske undersøgelser, der viser, at man ser en øget forekomst af de her sygdomme i områder med mange asbesttage, så vi kan ikke udelukke en risiko, siger Jakob Hjort Bønløkke, der også peger på at bekymringen er stigende, fordi tagene bliver ældre.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har et hus med asbesttag?
Det spørgsmål har vi stillet til professor emeritus Lars Gunnarsen ved Aalborg Universitets Institut for Byggeri, By og Miljø, det tidligere Statens Byggeforskningsinstitut.
- Vi har ikke et generelt råd. Men min anbefaling, som gammel professor, der har arbejdet med asbest er, at man stærkt skal overveje, om man dog ikke har råd til at få udskiftet de asbestholdige eternitplader og få lagt et nyt tag i stedet.
Det er specielt alderen på tagene, som han mener, bør give anledning til udskiftning.
- Der er en formodning om, at nedbrydningen af pladerne er accelererende, og en formodning om, at frigivelsen af asbestfibre er stigende.
Lars Gunnarsen peger på, at det anslås at være i omegnen af en million bygninger med asbesttag, og omfanget giver bekymring.
- Der er jo vældig mange asbesttage rundt i landskabet, og det giver en formodning om, at vi har et stigende miljørelateret problem med asbest.
- Så det ikke bare et problem i arbejdsmiljøet og for dem, der arbejder med det, men også for almindelige mennesker, der går og rundt og trækker vejret.