IT-professor: Digital postkasse bliver tvunget igennem for hurtigt

Der er store problemer med at tvinge digital post ned over et samfund på én gang, mener it-professor.

(Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Ingen store projekter, der er blevet tvunget igennem med så stor hast, som den digitale post nu bliver, er nogensinde endt godt.

Sådan lyder vurderingen fra Kim Normann Andersen, it-professor ved CBS. Han frygter, at det offentlige ikke er klar til overgangen til det digitale.

- Det er en uendelig dårlig idé at gøre det så hurtigt, som det er gjort nu. Man laver en slags 'big bang' og satser så bare på, at det går godt,, siger han til DR Nyheder.

Digitale krav til borgerne, men ikke til det offentlige

Ifølge Normann Andersen er det et stort problem, at kommuner og regioner slet ikke er klar til at betjene borgerne via de digitale kanaler.

For mens man nok kan både modtage breve fra det offentlige og svare igen som borger, så er der ingen krav til, at svaret på ens forespørgsel kommer tilbage via den digitale postkasse.

- Det krav har man fjernet til kommuner, region og staten. De må selv vælge, hvordan de svarer dig tilbage som borger - om det bliver på brev, via telefon eller i din digitale postkasse. Og det fjerner jo lidt hele argumentet for at lave en digital postkasse, hvor alle ens dokumenter var samlet på ét sted, siger han.

Nogle instanser bliver ladt tilbage

Kim Normann Andersen hæfter sig også ved, at systemet nok gør kommunen, staten og regionen i stand til at sende breve til borgeren.

Men en lang række andre offentlige instanser får ikke samme mulighed.

- Skoler, børnehaver, renovation og el-selskaber er ikke omfattet af digital post. Og det er alt sammen ting, som i mange borgeres øjne er offentlige instanser. Men den adgang har man sparet væk til at starte med, siger Kim Normann Andersen.

Fysisk post forsvinder ikke

Men det er nødvendigt at opretholde flere kanaler til kommunikation, lyder det fra Lone Berglykke, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen. Blandt andet fordi, der altid vil være post, som det aldrig nogensinde kan lade sig gøre at sende digitalt.

- Vi har stadig pas og prøveglas og visse former for forsendelser fra myndighederne, som det simpelthen ikke kan lade sig gøre at sende digitalt. Så den fysiske postkasse, den bliver ikke fjernet lige med det første, siger hun til DR Nyheder.

At alle offentlige instanser er med på den digitale vogn fra dag ét er dermed heller ikke nogen selvfølge, mener hun.

Så selvom den digitale post fremover vil være hovedvejen for kommunikation mellem borger og det offentlige, så opfordrer man stadig danskerne til at tjekke sin post to steder.