Endnu et omfattende cyberangreb kan lure lige rundt om hjørnet.
Analytikere ved Check Point, der er et af verdens største cybersikkerhedsfirmaer, har siden slutningen af september observeret, hvordan hackere har tiltvunget sig adgang til et stadigt voksende antal internetopkoblede dimser som webkameraer, køleskaber, routere, overvågningskameraer og alarmsystemer.
- Vi anslår, at over en million organisationer på verdensplan på nuværende tidspunkt er berørt, herunder i USA, Australien og alle steder derimellem, oplyser Check Point.
Kan overbelaste tjenester
Ifølge direktør og partner i it-sikkerhedsfirmaet Ezenta Errit Müller kan det blive en ganske alvorlig sag, da hackerne kan misbruge adgangen til de mange enheder til at lægge tjenester ned, som vi alle sammen benytter i dagligdagen.
Sidste år lykkedes det for eksempel hackere at skyde flere hundrede nettjenester som Twitter, Spotify, Amazon, eBay og New York Times ned i et angreb mod selskabernes domæneleverandør.
Errit Müller vurderer ikke, at hackernes umiddelbare mål er at stjæle oplysninger fra privatpersoner.
- Men det kan påvirke danskerne, hvis nogle af de offentlige tjenester herhjemme pludselig bliver sat ud af spil i kortere eller længere tid, siger han.
Mange har sikret sig
Konkret kan et sådant angreb foregå ved, at hackere bryder ind i et internetopkoblet webkamera og instruerer det til at sende trafik mod for eksempel Facebook.
Hvis hackerne har kontrol over nok enheder og sætter dem til at sende trafik mod Facebook på samme tid, så kan det overbelaste det sociale netværk, så almindelige brugere ikke længere kan få adgang til det.
Errit Müller er ikke i tvivl om, at hackerne vil lykkes med deres foretagende. Og han forventer at se et angreb inden for den næste måned.
- De har jo allerede hacket rigtig mange enheder, som er på internettet. Men det er svært at sige noget om, hvad de vil benytte dem til, og der er rigtig mange af de store tjenester, der har gjort meget for at sikre sig, siger han.
Råd: Målet kan være både hærværk og afpresning
Der har været indtil flere cyberangreb i år, som også har påvirket Danmark.
For nyligt blev to ministeriers hjemmesider lagt ned, hvorefter en tyrkisk hackergruppe tog ansvaret og krævede en undskyldning fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), fordi hun havde bragt en af Muhammed-tegningerne på Facebook.
Og da A.P. Møller-Mærsk blev et af ofrene i sommerens globale cyberangreb, måtte blandt andet selskabets containerhavne verden over stå stille i flere dage, hvilket ventes at koste selskabet op til 1,9 milliarder kroner.
Formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Henning Mortensen, ser på den nye sag med stor alvor.
Han fortæller, at hackerne blandt andet kan true virksomheder eller organisationer med at skyde en overflod af trafik i deres retning, hvis de ikke udbetaler en sum penge til dem.
- Men man kan også forestille sig, at de bare for at lave hærværk vil angribe hosting-centre på internettet, som vi har set ved tidligere angreb, så store tjenester ikke er tilgængelige for borgerne, siger Henning Mortensen.
Han påpeger, at det især er store professionelle aktører, der har en stor mængde internetopkoblet udstyr, og at det derfor har størst effekt, hvis de får sikret udstyret.
Men han opfordrer også privatpersoner til opdatere alt fra ip-kameraer til ens smart-tv eller babyalarm, hvis den kan kobles til internettet:
- Alle ting, som er forbundet til internettet, kan bruges til denne slags angreb.