Intet overblik over følger af fedmeoperationer

Læger og regioner får kritik for at have forsømt at indsamle viden om bivirkninger ved operationer for fedme.

Omkring hver femte, der er blevet opereret for fedme, oplever bivirkninger. For halvdelen af dem er bivirkningerne alvorlige. (© DR)

Voldsom træthed, ubærlige smerter eller alvorlig mangel på vitaminer og mineraler. Det er bivirkninger, der rammer nogle af de 15.000 danskere, der har fået en fedmeoperation.

Men der mangler stadig viden om især de langsigtede følger af operationerne. Læger og regioner har nemlig forsømt at indsamle viden om operationerne og deres bivirkninger.

Sådan lyder kritikken i DR Dokumentaren "Historien bag historien" om fedmeoperationer, som sendes på DR 1 i aften.

Sundhedsstyrelsen blev overhørtAllerede i 2005, da fedmeoperationerne for alvor blev sat i gang i Danmark, anbefalede Sundhedsstyrelsen, at der blev oprettet en database, og at lægerne indberettede fedmeoperationer og bivirkninger til den.

Sundhedsstyrelsen ville sikre, at de nye fedmeoperationer var under overvågning og kontrol fra begyndelsen.

- Man ville sikre, at det bliver implementeret nogenlunde ensartet på tværs af landet, og at der var en tæt landsdækkende opfølgning på området, siger sektionsleder Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen.

Men først i 2010 blev databasen oprettet, og inden da var mere end 11.000 allerede blevet opereret. Operationen blev nemlig hurtigt populær. I 2005 blev 284 patienter opereret. Fem år senere var 4.400 på operationsbordet.

Patienter betaler en høj pris

Vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, mener stadig, at fedmeoperation kan være en fordel for nogle patienter, der har følger af deres overvægt.

Men samtidig påpeger han, at hvis man havde kendt til bivirkningerne, var der nogle af de godt 11.000 operede patienter, der ikke skulle have været under kniven.

- Der er patienter, vi ikke kan gøre raske igen, og de betaler en meget høj pris, siger Torben Mogensen.

Fortsat mangel på data

Selvom databasen over bivirkninger nu har eksisteret i godt tre år, indsamler den stadig kun begrænsede data og særligt om de kirurgiske komplikationer, mens medicinske komplikationer som blodmangel og nervebetændelse fylder mindre.

Derfor ved man ikke præcist, hvor mange af de fedmeopererede der bliver syge af operationen. Ifølge undersøgelser fra udlandet og de foreløbige danske erfaringer bliver hver femte operede ramt af komplikationer, og 10 procent af komplikationerne har alvorlig karakter.

Ved udgangen af 2010 besluttede daværende sundhedsminister Bertel Haarder (V) at dæmme op for fedmeoperationerne, fordi de var omkostningstunge, og fordi man ikke kendte nok til bivirkningerne.

Siden da er det kun meget stærkt overvægtige samt overvægtige med følgesygdomme kan få en fedmeoperation. Ifølge helt nye tal blev der i 2013 opereret færre end 1.000 patienter i Danmark

Se DR Dokumentaren "Historien bag historien - De farlige fedmeoperationer" på DR1 i aften kl. 20:40