Hvis du har haft svært ved at få fat på håndsprit nede på apoteket eller i supermarkedet, er du langt fra den eneste.
Der er kæmpe efterspørgsel efter værnemidler som ansigtsmasker, åndedrætsværn, visirer og håndsprit.
Det betyder, at der er risiko for, at sundhedssektoren løber tør for værnemidlerne, oplyste Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse tidligere i dag.
Hvis det sker, kan det få store konsekvenser for både læger og sygeplejersker, men også patienter og samfundet generelt.
Det fortæller overlæge og formand for intensivlægerne Joachim Hoffmann-Petersen.
- Det er et kæmpe problem. I Hongkong, der havde nok værnemidler, var der ikke en eneste af de 400 sundhedsmedarbejde, som arbejdede med corona-patienter, som blev smittet.
- I Italien er 17 læger døde. I Spanien er hver fjerde smittede sundhedsmedarbejder, og der mangler værnemidler, siger han.
Kan danne egen smittekæde
Derfor kan man ikke understrege nok, hvor vigtige værnemidlerne er, mener han. Ikke kun for dem, som skal have visiret eller ansigtsmasken på. Men også for, at sundhedspersonalet ikke smitter hinanden og patienter.
- Hvis alt for mange af os bliver syge, så kan vi ikke håndtere patienterne på sygehusene. Vi har endnu ikke så mange corona-patienter, men vi ved, at vi har et problem inden ikke så længe, siger Joachim Hoffmann-Petersen.
Sundhedspersonalet er allerede blevet bedt om at bruge så få værnemidler som muligt uden at gå på kompromis med sikkerheden.
Joachim Hoffmann-Petersen håber ikke, at den tendens fortsætter.
- Det kan ende med, at vi kommer til at accelerere epidemien, så vi kommer til at danne vores egen smittekæde.
Det er i forvejen ikke særlig sjovt at arbejde i sundhedssektoren velvidende, at man kan smitte familie og venner.
- Jeg forsøger at lade være med at tænke på det, siger han.
Også mangel på test
Det er ikke kun mangel på værnemidler, de kæmper med i sundhedssektoren. I øjeblikket mangler regionerne test, så man kan teste for coronavirus. Det betyder, at sundhedspersonale ikke bliver testet, da man har prioriteret de mest syge patienter.
I dag er det så kommet frem, at flere danske virksomheder i en uge gjort myndighederne opmærksomme på, at man har de instrumenter og test, som man mangler.
Det forstår Joachim Hoffmann-Petersen ikke.
- Det er jo særdeles ufornuftigt, at man ikke har afsøgt alle muligheder i Danmark. De ville jo kunne sætte tusindvis af test op, hvis bare de var blevet spurgt, siger han.
Joachim Hoffmann-Petersen holder dog fast i, at der stadig er god plads ude på intensivafdelingerne, hvor man bruger alle vågne timer på at oplære kollegaer, så man er klar, når epidemien i Danmark for alvor tager fat.
- Indtil videre har det været en god oplevelse. Folk er motiverede og klar, siger han.
I sidste ende kommer det hele dog til at handle om, hvor mange patienter de får ind på stuerne de næste uger og måneder.
- Hvis vi får lige så mange ind som i Norditalien, så kan vi få problemer. De har flere læger og sygeplejersker end os per indbygger, siger Joachim Hoffmann-Petersen.
Derfor har han også en opfordring til danskerne, som har svært ved at holde afstand i det gode vejr:
- Overhold alle anbefalinger. Lad nu vær med at smitte hinanden.