Forurening med giftige PFAS-kemikalier er langt mere udbredt i vores grundvand end hidtil beskrevet.
Alligevel er der stort set ikke sat gang i at oprense de voldsomste forureninger.
104 steder rundt om i landet har regionerne målt over 100 gange så meget PFAS i grundvandet som grænseværdien.
Men kun ved én ud af de 104 største PFAS-forureninger er det forurenede grundvand ved at blive renset, viser en gennemgang af sagerne, som DR har lavet.
Det undrer Bjarne Strobel, der er grundvandsforsker og lektor i miljøkemi på Københavns Universitet.
- 100 eller ligefrem 1000 gange over grænseværdien. Det er jo nogle enorme koncentrationer, og der burde man for længst være gået i gang med at få det få taget toppen af det og få fjernet noget af det, siger Bjarne Strobel.
Regioner: Rensemetoder er dyre og mangelfulde
Regionerne er ansvarlige for at finde ud af, hvad der skal ske med de fleste af de 104 største PFAS-forureninger, og dem vil regionerne dermed også skulle betale for eventuel oprensning af.
- Vi kommer også til at gøre det på et tidspunkt, men det er meget omkostningsfuldt, fordi der er ikke særlig god teknologi og viden om, hvordan man renser op for PFAS, siger Mads Duedahl, der er formand for Danske Regioners miljøudvalg og regionsrådsformand i Region Nordjylland (V).
Men den forklaring køber lektor Bjarne Strobel ikke helt.
- Så kan det godt være, at nogle af metoderne ikke er 100 procent effektive, men du vil stadigvæk få fjernet en stor del af forureningen ved at gå i gang tidligt. Hvis ikke man begynder at gøre noget ved det, så spreder de sig til at fylde et større og større område, siger Bjarne Strobel fra Københavns Universitet.
Bekymrede vandværker
28 af de 104 forureninger har været kendt i fem år eller mere, viser DR’s gennemgang af sagerne.
Danske Vandværker forstår heller ikke, at regionerne ikke er kommet i gang med at rense de voldsomste forureninger op.
- Det går alt for langsomt. Det vil sige i det øjeblik, man så går i gang med at rense op, så har så forureningen bredt sig, og det er måske også blevet meget dyrere.
- Er det en trussel for drikkevandet på sigt?
- Ja, det mener vi bestemt det er, og det er også derfor, der simpelthen skal handling til nu, siger Danske Vandværkers direktør Susan Münster.
Men så simpelt mener Danske Regioner ikke, man kan se på det.
- Der kan godt være en høj koncentration af PFAS på en grund, men måske ligger det egentlig indkapslet og kommer ikke videre derfra, og så kan man jo lade det ligge der, indtil man på et tidspunkt får ressourcerne, siger Mads Duedahl, der er formand for Danske Regioners miljøudvalg og regionsrådsformand i Region Nordjylland (V).
Han påpeger desuden, at regionerne også skal forholde sig til at andre typer forureninger som for eksempel opløsningsmidler, pesticider og olieforureninger.
- Jeg kan godt forstå, at folk sidder derude og tænker, hvorfor renser vi ikke op her og nu. Men vi er altså bare inden for en økonomisk ramme, hvor vi hele tiden skal prioritere, og vi skal ikke kun forholde os til PFAS, men også til mange andre giftstoffer, siger Mads Duedahl.
Københavns Lufthavn renser med kulfiltre
Den eneste af de 104 største PFAS-forureninger, hvor grundvandet er ved at blive renset, er i Københavns Lufthavn, hvor mange års brandslukningsøvelser med PFAS-holdigt skum har forurenet grundvandet under lufthavnen.
Lufthavnen har selv – under dialog med regionen og kommunen – sat renseanlæg op, der renser det forurenede grundvand ved hjælp af en række kulfiltre.
Københavns Lufthavn oplyser til DR, at grundvandet bliver renset for stort set al PFAS, selvom det før rensningen har indeholdt mange tusinde gange så meget PFAS som grænseværdien.
Lufthavnen oplyser til DR, at grundvands-rensningen indtil videre har kostet et tocifret millionbeløb, og lufthavnen forventer at fortsætte grundvands-rensningen i "mange år endnu".
Bekymring for drikkevandet på sigt
Lektor Bjarne Strobel understreger, at vandværkerne løbende tester for PFAS, og at det indtil nu er relativt få vandværker, der har fundet PFAS over grænseværdierne i selve drikkevandet.
Forklaringen er, at regionernes målinger ofte er taget i de øvre grundvandsmagasiner, mens vandværkerne ofte henter drikkevandet længere nede.
Alligevel er de mange grundvandsforureninger alvorlige, forklarer han.
- På den lange bane betyder det noget for muligheden for at indvinde grundvand fremadrettet, så derfor skal vi helst ikke have for stor del af grundvandsmagasinet forurenet, siger Bjarne Strobel til DR.
Lossepladser, forkromning og tekstilfabrikker
Blandt de 104 største forureninger er der især en del tidligere og nuværende brandøvelsespladser, hvor brandfolk har brugt PFAS-holdigt brandskum til deres øvelser.
Derudover er der også en del lossepladser og grunde, hvor der har været forskellige typer industri, hvor man har brugt PFAS-kemikalier. Det gælder for eksempel forkromning, maling, autolakering, tekstilfabrikker og plastfabrikker.
DR’s gennemgang omhandler regionernes målinger af de fire mest udbredte typer PFAS (PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS) og grænseværdien for summen af disse fire PFAS.