På grund af mulige nye misforståelser har dr.dk den 18. februar 2015 ændret overskriften på denne artikel.
På museet Davids Samling i København hænger adskillige beviser på, at muslimer gennem historien flittigt har tegnet deres profet. Med og uden slør for ansigtet.
- Der står intet i Koranen om, at man ikke må afbilde profeten Muhammed. Profeten har altid været tegnet både i vestlig og i muslimsk litteratur gennem århundreder, fortæller imam Fatih Alev, der er formand for Dansk Islamisk Center, til DR2's Detektor.
- Jeg har lagt mærke til, at muslimer generelt har den opfattelse, at de skal være imod de her tegninger (Charlie Hebdos og Jyllands-Postens, red.), fordi det er profeten, der bliver tegnet, og det må man jo ikke. Men det er en misforståelse, siger imamen.
Ingen hånlige tegninger
I en række beretninger om Muhammeds liv - de såkaldte hadith'er - tager profeten afstand fra billeder af dyr og mennesker, og det tolker nogle muslimske lærde som et billedforbud.
- Men ligesom forbud mod svinekød og indtagelse af spiritus kun gælder muslimer, så er afbildningsforbuddet også kun noget, som har med muslimer at gøre. Ikke-muslimer er frie til at gøre, som de vil, siger Fatih Alev.
Men hvis ikke-muslimer gerne må tegne Muhammed, hvorfor bliver mange muslimer så vrede over Charlie Hebdos og Jyllands-Postens tegninger?
- Problemet for mig at se er meget enkelt. Profeten Muhammed er altid blevet tegnet gennem historien, men det nye her er, at profeten bliver tegnet på en negativ måde med hån for øje, og det er derfor, en del mennesker reagerer så kraftigt, forklarer han.
Et bjerg af misforståelser
Siden det franske satiremagasin Charlie Hebdo udkom med sin seneste muhammedtegning på forsiden - første udgivelse efter terrorangrebet imod bladet i januar, hvor 12 mennesker blev dræbt - har muslimer verden over demonstreret imod magasinet.
Ifølge professor i koranstudier ved Københavns Universitet Thomas Jøhnk Hoffmann indeholder konflikten "et bjerg af misforståelser".
- Det er selve den forhånende fremstilling af profeten, der er det ømme punkt og knap så meget den teologiske detalje med, at man ikke må fremstille levende væsener, siger professoren til Detektor.
Flere afslørende billeder på vej
Det er primært sunnimuslimer, der retter sig efter billedforbuddet fra de muslimske lærde. I shia-islam er der i dag en udbredt billedkultur, fortæller Thomas Jøhnk Hoffmann:
- Hvis man tager til et stort shiitisk land som for eksempel Iran, så vil man kunne finde masser af billeder af hellige personer fra islams historie og også af profeten, og jeg tror, at vi er på vej til at se mere og mere afslørede personer fra den islamiske historie.
Det er også Iran, der fører an i produktionen af TV-serier og film om islams hellige personer. Senere på året kommer den iranske stjerneinstruktør Majid Majidi med storfilmen 'Muhammed', som har været undervejs i flere år, og hvor man også får hovedpersonen at se, dog ikke hans ansigt.
På DR2 i aften kl. 21.00 kan du se hele Detektors faktatjek af Koranen og billedforbuddet i islam.