Som led i den nye skolereform kan elever i folkeskolen fremover risikere at skulle til eksamen i idræt.
Det betyder dog ikke, at børn der er bange for bolden eller har svært ved slå koldbøtter, kan forvente at få en lav karakter.
Ifølge Steen Hjorth, generalsekretær i Dansk Skoleidræt, vil eleverne nemlig ikke blive bedømt på deres fysiske færdigheder, men deres engagement i faget og viden om øvelserne.
- Det bliver ikke dem der kan lave det bedste kraftspring, der får de højeste karakterer. Det er dem der kan vise, at de har forstået, hvorfor man skal lave de øvelser, siger Steen Hjorth.
De andre skal nok klare sig
Omvendt tror han heller ikke, at de bogligt svage børn, der måtte være gode til gymnastik, skal være nervøse for at komme til kort i den nye afgangseksamen.
- Idræt er et fag, hvor man kan koble teori og praksis. Når man skal lære, hvorfor kroppen gør forskellige ting, kan man prøve dem på sig selv bagefter. Jeg er overbevist om, at det bliver et fag, som alle kan leve op til på en fornuftig måde.
Flere idrætslærere
I Dansk Skoleidræt har man i mange år kæmpet for at få idræt med til afgangseksamen, så Steen Hjorth ser frem til, at reformen træder i kraft.
- Det er med til at præcisere idræt som et fag på niveau med skolens andre fag. Idræt er ikke bare et fag, hvor man smider en bold ind i et rum for at få børnene til at bevæge sig, siger Steen Hjorth.
Den nye reform kræver dog også, at idrætsundervisningen varetages af lærere, som rent faktisk har haft idræt som linjefag på seminaret og ikke bare en matematiklærer med for få timer, påpeger Steen Hjorth.
- Det en kendsgerning, at det er en del lærere, som ikke har idræt som linjefag, som underviser i idræt. Det har også været med til at give faget status som et fag, alle kan varetage.
Praktiske prøver
Det er endnu ikke blevet fastlagt, hvordan eksamenerne i idræt kommer til at foregå. Det eneste der er sikkert er, at det skal være en kombination af praktisk prøve og en mundtlig fremlæggelse.
Steen Hjorth håber, at eksamen bliver lavet som et projektforløb i slutningen af skoleåret, som eleverne kan lave sammen i grupper.
- Det kunne være, at man planlagde et opvarmningsforløb, hvor man begrunder, hvorfor man vælger hvilke øvelse og kan fortælle, hvad der sker i kroppen, når man laver dem.
- Det kan også være i forhold til idrætsgrene, hvor man for eksempel går i dybden med håndboldens historie, og så viser praktiske eksempler på, hvordan man kan organisere en håndboldtræning.