Idémanden bag Radio24syv: Radioen blev bedre, end jeg turde håbe på

Per Stig Møller er langt fra glad for, at radiokanalen ved midnat slukker mikrofonerne for altid.

Radio24syv lukker og slukker ved midnat i aften. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Når klokken slår 23.59 i nat, slukker og lukker den radio, som den mangeårige folketingspolitiker Per Stig Møller banede vejen for.

- Det har været en radio, som har givet mig nogle radiooplevelser, jeg ikke havde forestillet mig, jeg skulle få, siger han.

I 2010 besluttede Per Sig Møller, der dengang var kulturminister, at sende en radiokanal i udbud som konkurrent til DR’s taleradio P1.

- Der var jo brug for at se, om radio kunne laves på en anden måde. Om det ville trække andre stemmer og emner frem, så man som lytter havde noget at vælge imellem, fortæller han.

Dengang blev radioen på Christiansborg og i folkemunde døbt Radio Møller. Før den altså fik sit rigtige navn - Radio24syv.

- Som jeg sagde i sin tid: Blev det en fiasko, så får den lov at hedde Radio Møller. Bliver det en succes, så glemmer man det navn, griner Per Stig Møller.

Et af de største succeser for Radio24syv har været satireprogrammet 'Den Korte Radioavis' med den fiktive figur Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm.

- Radioen blev bedre, end jeg havde turdet håbe på. For jeg havde jo ikke fantasi til at forestille mig al den der nye form for journalistik og de debatprogrammer, de har haft. Og den fremragende satire, de har leveret, siger Per Stig Møller.

Derfor er han også imod, at man snart ikke længere kan lytte til kanalen mere, fordi der er lagt snubletråde ud, som han formulerer det.

- Når man laver 110 kilometer-kravet, og man laver de der mærkelige algoritmer, som Radio- og TV-nævnet har lavet med procenttal. Så er det klart, at der er nogen, der ikke har ønsket at give dem lige vilkår i konkurrencen om at fortsætte.

Radio24syv har sat sine spor

I begyndelsen af radiokanalens levetid sablede anmelderne den ned. Og en af kritikerne var Kurt Strand, journalist og vært på P1-programmet Mennesker og Medier. Han sagde dengang, at den største skuffelse ved Radio24syv var, at radioen 'fortsat ikke evner at løfte sig over et tåkrummende ringe lokalradioniveau i mange af sine sendetimer'.

- Jeg mener faktisk, at Radio24syv ved sin begyndelse var tåkrummende ringe på mange parametre. Det var en meget svingende kvalitet, man blev udsat for som lytter, siger han og fortæller, at han fortryder, han fornærmede nogle lokalradioer.

Siden er Kurt Strand blevet mere glad for Radio24syv.

- Det er især lykkedes at lave nogle liveformater med meget markante og personlige værter, der har formået at fylde æteren med holdninger på en måde, som vi ikke rigtig havde set før, siger han.

Faktisk har kanalen fornyet den måde, man laver taleradio på, mener Kurt Strand.

- Radio24syv har haft en kæmpe betydning. Det har haft en betydning for P1 at få en konkurrent. Og det har haft betydning for udviklingen af podcast-markedet. Hele taleradio-markedet er større end nogensinde før, siger han.

Fakta:

  • 1. november 2011 åbnede Radio24Syv for mikrofonerne

  • 1.november 2019 overtager Radio4 sendetilladelsen på FM4-båndet

  • Efter planen begynder dab-kanalen Loud at sende 1. april 2020