Du kan få misbrugt dit NemID af svindlere, der køber ting og optager lån i dit navn, som 38-årige Sigrid fra Østjylland, som DR fortalte om i går.
Eller du kan opdage, at en anden person har lavet en falsk profil med dit billede på et socialt medie.
Identitetsmisbrug eller id-tyveri kan antage mange forskellige former, men fælles for dem er, at identitetsmisbrug i sig selv ikke er strafbart i Danmark.
Men det bør vi overveje at lave om på, siger Peter Kruize, der har forsket i emnet på Københavns Universitet og skrevet flere rapporter om det.
- Vil man sende det signal som samfund, at det her, synes vi, er alvorlig kriminalitet, så kunne man overveje at skrive det ind i den danske straffelov, siger han.
Identitetsmisbrug med økonomisk gevinst for øje vil typisk være strafbart, fordi det falder under paragraffen om bedrageri.
Men i de tilfælde, hvor ofret får tabet dækket af banken, har det typisk været banken, og ikke ofret, der har været den skadelidte i juridisk forstand, forklarer Peter Kruize.
Og i sager, hvor identitetsmisbruget mere har karakter af chikane, er det i mange tilfælde ikke strafbart, som loven er i dag, forklarer han.
- Hvis identitetsmisbrug var en paragraf for sig selv, som nogen taler for, så var ofrene også udsatte i juridisk forstand, og så var deres retsstilling også lidt anderledes. Så man kunne overveje, om man skulle have en selvstændig kriminalisering af identitetsmisbrug, siger Peter Kruize.
Kig mod naboerne
I både Norge, Sverige og Holland er der indført en selvstændig paragraf om identitetsmisbrug i straffeloven, fortæller Peter Kruize.
Strammere regler har da også tidligere været på tale i Danmark, og nu vil en række partier på Christiansborg igen se på lovgivningen.
- Umiddelbart vil jeg være tilhænger af at specificere det ud i en selvstændig straffelovsbestemmelse, siger Preben Bang Henriksen (V), der er formand for Folketingets retsudvalg.
SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, vil tage sagen op med justitsminister Nick Hækkerup (S).
- Jeg synes, vi skal undersøge, om vi skal have en paragraf for identitetsmisbrug. Hvis det er noget, der kan stille ofrene bedre i de her svindelsager, så synes jeg, vi har en forpligtelse til at undersøge det. Jeg vil tage det med til ministeren og bede ham kommentere på det, siger hun.
Enhedslisten vil have Straffelovrådet, som består af en række eksperter, til at give straffeloven et eftersyn.
- Internettet har givet os mange gode ting, men det har også betydet, at nogle kriminelle har fundet nye måder at begå kriminalitet på. Og det skal vores straffelov selvfølgelig kunne indramme og stoppe. Derfor synes vi, at Straffelovrådet bør sætte et arbejde i gang, hvor de kigger på, hvordan kan vi få vores straffelov opdateret til en digital tidsalder, siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.
Der findes ingen præcise tal for, hvor mange der bliver udsat for identitetsmisbrug herhjemme.
Men den seneste offerundersøgelse, som fokuserer på, hvad danskerne har været udsat for af forskellige former for kriminalitet, viser, at op mod 20.000 danskere i 2019 var udsat for misbrug af personoplysninger.