I syv år har styrelse ignoreret kritik af sprøjtemidler i drikkevandet: Minister er rasende

Danske vandværker har fået lov til at have pesticider i drikkevandet i mange år stik imod reglerne.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed har der ikke været fare ved at drikke vandet fra hanerne. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Her til aften har en ny sag om dårligt drikkevand set dagens lys. Den handler om dispensationer og EU, men allermest om det danske postevand.

Siden 2013 er der nemlig givet 65 dispensationer til danske vandværker, som har fundet rester af pesticider i vandet. Og det er stik imod de regler, der ellers er vedtaget i EU.

EU har gentagne gange henvendt sig til Miljøstyrelsen. Men det har de ikke reageret på.

De har nemlig ikke informeret kommunerne, som driver vandværkerne om, at dispensationerne ikke er lovlige.

Heller ikke Miljøministeriet var ifølge miljøminister Lea Wermelin (S) klar over sagen. Hun retter nu en skarp kritik mod Miljøstyrelsen.

- Det er jo både dybt uacceptabelt, men også helt ubegribeligt, at de ikke har gjort departementet eller skiftende ministre opmærksomme på den her fejl, siger hun.

- Det skal der ryddes op i med det samme.

Sundhedsmyndighederne vurderer, at der ikke har været fare ved at drikke vandet fra hanerne. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Finder et vandværk rester af sprøjtegift i vandet, som overstiger grænseværdierne, skal de enten rense det eller hente vand fra et nabovandværk, indtil de kan lave en ny boring et sted, hvor grundvandet er renere.

Det har ikke altid været muligt, og derfor er der altså givet 65 dispensationer.

12 dispensationer fordelt på ni kommuner gælder stadig i dag og er med sikkerhed i strid med reglerne, lyder det fra ministeren.

Miljømininster Lea Wermelin har bedt om en redegørelse fra Miljøstyrelsen.

Styrelsen for Patientsikkerhed har foretaget en vurdering af de udledte stoffer og vurderer, at der ikke har været fare ved at drikke vandet fra hanerne.

Det betyder dog ikke, at vi skal tillade det, siger ministeren.

- Jeg vil gerne have, at vi også for de fremtidige generationer kan sikre, at man kan åbne for vandhanen og trygt drikke det vand, der kommer ud af hanen, uden at det skal renses først, siger Lea Wermelin.

Skandaløst

Vandværkerne fordeler sig ud over hele landet, og præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, kalder det 'fuldstændig uacceptabel myndighedshåndtering'.

- Det er en kæmpe skandale, at de myndigheder, som er sat i verden for at beskytte borgernes sundhed og drikkevand, så groft har tilsidesat EU-reglerne, siger hun.

Og det er ikke første gang, der er urent trav på det område.

Allerede i december sidste år modtog Miljøstyrelsen krads kritik fra Rigsrevisionen for sin håndtering af dispensationer.

Dengang omhandlede det tilladelser til brug af pesticider, der enten var forbudt eller endnu ikke godkendt.

- Sidst var det lemfældig håndtering af dispensation til fortsat brug af ikke-godkendte pesticider, og nu det her. Det er grotesk, skriver SF's miljøordfører, Carl Valentin, i en kommentar.

Vil have det undersøgt

SF kræver en "fuldstændig gennemgang af pesticidlovgivningen og Miljøstyrelsens håndtering heraf".

Også Enhedslisten vil have svar på, hvordan det har kunnet ske.

- Det her er skandaløst! Miljøstyrelsen har i syv år totalt ignoreret drikkevandskrav. Det er ubegribeligt - og et svigt i en tid hvor skandalerne om nye fund af sprøjtegifte i vores vand vælter frem. Ministeren må forklare sig i et samråd, skriver partiets miljøordfører, Mai Villadsen, på Twitter.

Vandværker i god tro

Hos DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening, ærgrer det direktør Carl-Emil Larsen, at der er problemer med dispensationerne. Det kan nemlig stille de berørte vandværker i en vanskelig position.

- Det er selvfølgelig et problem, når man som vandværk regner med, at man i god tro har søgt dispensation, og fulgt de procedurer man skal, og så en myndighed ikke har fulgt lovgivningen. Det er deres opgave at vide, hvordan tingene skal fortolkes, så det, synes vi, er meget uheldigt.

Vandværkernes problem er, at de med meget kort varsel nu skal ud og finde et nyt sted, hvor de kan finde vand til kunderne.

- Der er helt klart nogle vandværker rundt omkring i Danmark, som får en opgave, de skal i gang med at løse allerede fra i morgen. De skal finde ud af, om de kan få vand andre steder fra, som er fri fra de pesticider, der er tale om, siger Carl-Emil Larsen.

Miljøminister Lea Wermelin siger til DR Nyheder, at hun nu har bedt om en redegørelse samt en ekstern revision af drikkevandsområdet.

- Det er helt åbenlyst, at der er nogen, der ikke har været deres ansvar bevidst, siger hun.

Der er dog ikke planer om at fyre nogen endnu.

- Lige nu har jeg ikke et overblik over, hvem har vidst hvad, og hvad der er op og ned i den her sag, siger Lea Wermelin, der selv blev orienteret om sagen i fredags.

Miljøstyrelsen skriver tirsdag i en pressemeddelelse, at de nu har oplyst kommunerne om, at dispensationerne ikke er i overensstemmelse med reglerne i EU-direktivet.

Direktør for Miljøstyrelsen Lars Hindkjær ønsker ikke at stille op til interview.