De er synlige i bybilledet, når de tigger, sælger Hus Forbi eller ligger på en trappesten og forsøger at sove i kulden. Men hvor mange hjemløse er der egentlig?
Det er SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd ved at finde ud af. Seneste hjemløsetælling fra 2015 viste, at 6.138 danskere levede på gaden. Det højeste tal siden første hjemløsetælling i 2007.
- Antallet af hjemløse har været stigende, og særligt gruppen af unge hjemløse er vokset, siger SFI-forsker Lars Benjaminsen.
I denne uge har han og SFI sat gang i en ny tælling. Det betyder, at herberger, varmestuer, gadeplansarbejdere og sociale myndigheder bliver bedt om at indberette, hvor mange hjemløse, de er i kontakt med.
Lars Benjaminsen, hvor sikkert er det tal, I kommer frem til?
- Der er en høj deltagelsesprocent, og det betyder, at vi kommer godt omkring og får fat i de tilbud, der har kontakten med de hjemløse til daglig. Langt de fleste hjemløse er i kontakt med sociale tilbud, så jo, jeg mener, at vi kommer godt omkring. Men der vil jo nok altid være en sofasover eller gadehjemløs, der ikke bliver talt med, siger SFI-forskeren.
Udover de 6.138 personer, der i seneste tælling blev registreret som hjemløse, er der også en gruppe af hjemløse migranter. 53 af dem lever på gaden, skriver SFI i ’Hjemløshed i Danmark 2015’.
53 lyder meget lavt. Når man går en tur på Vesterbro i København kan man nærmest se så mange hjemløse på en time. Kan vi regne med det tal?
- Når man går en tur på Vesterbro, så er det ikke altid nemt at se, om de har fast ophold eller ej, men gruppen af migranter uden fast ophold er en gruppe, der er kommet hertil, og vi har ikke samme forudsætninger for at vurdere omfanget af den gruppe.
- De er i mindre kontakt med de sociale myndigheder, og vi har ikke samme grad af oplysninger på de borgere. Derfor er tallet væsentligt mere usikkert, og det er også derfor, at vi opgør det tal for sig selv.
Artiklen fortsætter under grafikken
NGO'en Projekt Udenfor arbejder med at indsamle viden om hjemløse og udfører praktisk arbejde på gadeplan, hvor organisationen også vil være i denne uge. Projekt Udenfor er en af de organisationer, der indberetter til SFI og går derudover på gaden mellem klokken 01 og 05 torsdag nat for at tælle hjemløse.
- Vi tæller både dem, der sover, og dem vi møder, som vi spørger, om de har tænkt sig at overnatte på gaden, siger Bo-Lennart Heide-Jochimsen, der er gadeplansmedarbejder i Projekt Udenfor.
-Derudover vækker vi dem, der sover, hvilket vi normalt aldrig ville gøre, da det er deres hjem, og de godt kan blive lidt forskrækket. Men vi synes, det er vigtigt at få lavet den her opgørelse, så vi vælger at gøre det.
Nattællingen foregår udelukkende i København, som har det største problem med gadehjemløshed, og den foregår på den måde, at Projekt Udenfor på forhånd har udpeget seks områder i hovedstaden, hvor organisationen ved, at langt hovedparten af de hjemløse sover. I hvert område går en medarbejder fra Projekt Udenfor rundt sammen med en medarbejder fra Københavns Kommune og tæller.
Det tal, som Projekt Udenfor sender til SFI, bygger på en optælling over hele uge seks, mens tællingen i nat i lige så høj grad har karakter af, at Projekt Udenfor vil rette fokus på et voksende problem.
- Tallet er ikke det vigtigste, og vi får ikke alle med. Det ville kræve helt andre ressourcer, hvis vi skulle det. Men det er med til at give et bedre indblik i, hvad gadehjemløshed er, og hvilke dynamikker der er blandt de gadehjemløse. Nattællingen er blandt andet med til at svare på, om de sover i grupper, hvor mange udlændinge der er og så videre, siger stifter af Projekt Udenfor Preben Brandt.
Uvurderlige tællinger
Han var en af fortalerne for en mere systematisk hjemløsetælling, så den sociale indsats ikke længere skulle lægge sig op af estimater, der inden 2007 kunne svinge fra 10.000 til 35.000.
- Tællingerne har skabt en helt anden forståelse for hjemløshed. De har været af uvurderlig betydning. Det er jo ikke kun tal. Vi får også viden om, hvor gamle de hjemløse er, om det er mænd eller kvinder og så videre. Hvis målet er færre hjemløse, kan man bruge tallet til at se, om indsatsen virker, siger Preben Brandt.
Projekt Udenfor-stifteren og andre interesserede må vente til juli med at få svar på, om antallet af hjemløse stadig stiger.
SFI skal have indberetningerne fra herberger og andre involverede senest 3. marts, og så skal Lars Benjaminsen og hans koleger i gang med at se på tallene.
- Det tager lang tid at få hentet alle de her oplysninger, og det tager også lang tid at behandle dem. Sidste gang fik vi 8.000 skemaer.
Fra næste onsdag og syv uger frem kan du her på dr.dk læse meget mere om hjemløshed og møde en række af de personer, der figurerer i hjemløsestatistikkerne, i DR1-programserien '52 dage som hjemløs'.