I dag lyder en ny type sirene - det skal du være opmærksom på

Overvej, om du har nogle ældre personer, du bør informere om alarmen.

Fremover kan der automatisk blive udsendt beskeder til alle telefoner i et fareområde.

Når myndighederne i dag klokken 12 tester varslingssirenerne, begynder de fleste telefoner også at hyle.

Et nyt system betyder, at Beredskabsstyrelsen og politiet kan sende lyd og tekstbeskeder ud til alle moderne telefoner, der befinder sig i et bestemt område - uden man på forhånd skal have hentet en app.

Systemet blev indført i april i år og bliver nu for første gang testes bredt.

  • Fra april indføres S!RENEN, som er et nyt digitalt varslingssystem, der skal supplere fysiske sirener og beredskabsmeddelelser på for eksempel DR's platforme.

  • Alle nyere mobiltelefoner med opdateret styresystem, som er på 4G eller 5G, vil modtage en testadvarsel.

  • Det nye varslingssystem er en del af et EU-direktiv, der skal indføres i alle EU-lande.

Det nye varslingssystem kan dog risikere at give forskellige udfordringer, og netop derfor har myndighederne brugt ekstra mange ressourcer på informationsmateriale, siger Laila Reenberg, der er direktør for Beredskabsstyrelsen, der i samarbejde med Rigspolitiet driver det nye system.

- Vi har haft rigtig mange overvejelser omkring det, og vi har gjort rigtig, rigtig meget for at kommunikere, så ældre, børn og sårbare er bedst muligt forberedt.

Det handler både om at klæde borgere godt på i forhold til, når alarmen traditionen tro lyder første onsdag i maj måned, men selvfølgelig også, hvis der opstår en situation, hvor systemet skal bruges for alvor.

Se Laila Reenberg demonstrere, hvordan S!RENEN virker:

Plejehjemsforskrækkelse

Frederiksgadecenteret i Haslev, 28. oktober 2022. Plejecentret har omkring 48 beboere (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Et af de steder, hvor det nye varslingssystem kan give udfordringer, er hos de ældre borgere på blandt andet plejehjem og i hjemmeplejen.

Eksempelvis har Faxe Kommune brugt mange ressourcer på at informere ældre for at undgå, at de bliver forskrækkede eller utrygge, siger Tina Asmussen, der er chef for sundhed og pleje i kommunen.

- Det er anderledes, at det pludselig kommer ud af telefonen. Mange af vores borgere har tidligere været vant til den årlige - og før det ugentlige - afprøvning af sirener.

Særligt personer med demens kan blive bange for en ny lyd, forklarer Tina Asmussen.

- Rigtig mange af vores borgere er hukommelsessvækkede, hvilket betyder man ikke altid forstår, hvad der foregår, selvom man får det forklaret.

- Så det kan aktivere noget, som kan skabe utryghed og angst, siger hun.

Hvis man er pårørende til en ældre, kan det være en god idé at minde om, at man i dag tester det nye varslingssystem på telefonerne, lyder opfordringen fra Beredskabsstyrelsens direktør.

Afbrudte eksaminer

(Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix) (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix Denmark)

Samtidig med at sirenerne skal testes, har en del afgangselever fornøjelsen af at skulle til eksamen i skriftlig matematik, og her bliver mange af dem påvirket af telefonvarslingen.

På Skælskør Skole har man valgt at tage en ufrivillig pause, når samtlige moderne telefoner går i gang med at hyle, siger skoleleder Jimi Willesen.

- Vi har aftalt med eleverne, at vi holder en pause lidt i 12. Vi lader alle telefonerne ringe ud og genoptager eksaminationen bagefter. Hvis der er nogle, der mangler et minut eller to i sidste ende, får de lov at få lidt forlænget tid.

Det er nærliggende at tænke, at telefonerne bare kan holdes slukkede, så alarmen ikke går i gang. Udfordringen er, at mange elever hører musik på deres telefoner under eksamen og derfor vil blive forstyrret.

- Og det problem skal selvfølgelig håndteres og løses, understreger Jimi Willesen fra Skælskør Skole.

Skolelederen regner dog ikke med, det bliver et tilbagevendende problem, når alarmsystemet skal testes i fremtiden.

- Jeg forventer, at ministeriet er blevet klogere og ikke lægger prøver der, hvor telefonerne skal ringe.

Hemmelige telefoner kan opdages

(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Organisationer og krisecentre, der hjælper personer i voldelige forhold, advarer om, at man risikerer at stå med et alvorligt problem, hvis man har en hemmelig telefon.

Det skyldes, at personer i voldsramte forhold kan have gemt en hemmelig telefon, som bruges til at komme i kontakt med for eksempel venner, banken, myndigheder eller krisecentre.

Den høje advarselstone vil blive afspillet, selvom telefonen er på lydløs.

Direktør i organisationen Lev Uden Vold, Elsebeth Kirk Muff, siger, at den har sendt en advarsel ud til voldsramte på sociale medier og kontaktet krisecentrene, fordi hun er nervøs for, hvad der kan ske, hvis en hemmelig telefon bliver opdaget af en voldelig partner.

Krisecentret og rådgivningslinjen Danner opfordrer personer med en hemmelig telefon til at holde den slukket fra klokken 11.45 til 12.15 og til at være alene og holde hånden for telefonens højtaler, når den tændes igen.