I dag falder dommen: Svindlede Messerschmidt med EU-midler eller ej?

Klokken 11 afsiger Retten på Frederiksberg dom i sagen mod DF-formanden.

Morten Messerschmidt nægter sig skyldig. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Gennem otte retsdage har Retten på Frederiksberg hørt om Dansk Folkepartis sommergruppemøder. Retten har hørt om ledelsesstrukturen i partiet. Og retten har hørt om internt fnidder, venskab og fjendskab.

Men det helt centrale spørgsmål i straffesagen mod DF-formand Morten Messerschmidt er egentlig ret simpelt:

Var der en EU-konference arrangeret af det europæiske parti Meld i Skagen i 2015, eller var der udelukkende sommergruppemøde hos Dansk Folkeparti?

Svaret kommer i dag klokken 11, når Retten på Frederiksberg afsiger dom i sagen mod toppolitikeren, der nægter sig skyldig.

Messerschmidt er tiltalt for at have snydt med EU-midler for knap 100.000 kroner. Beskyldningerne mod Morten Messerschmidt går på på, at penge fra EU til det europæiske parti Meld blev brugt til at finansiere sommergruppemøder i Dansk Folkeparti.

Det er i strid med reglerne, da pengene fra EU ikke må bruges til nationale partier.

Selv nægter Morten Messerschmidt sig skyldig og hævder, at, at der blev afholdt et EU-seminar arrangeret af Meld i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde, og at pengene derfor er brugt inden for reglerne.

Anklagemyndigheden mener, at der er tale om et skalkeskjul, og at den daværende europaparlamentariker misbrugte systemet til at finansiere sommergruppemødet.

DR og Ekstra Bladet bragte de første afsløringer om sagen helt tilbage i 2016. EU's antisvindelenhed, Olaf, konkluderede i 2019, at der var begået "ulovlige, uretmæssige eller uberettigede" aktiviteter i tre af de lande, der var med i Meld, herunder Danmark

Usædvanligt

Sagens forløb har været rodet og usædvanligt. Egentlig blev Messerschmidt for godt halvandet år siden idømt seks måneders betinget fængsel ved Retten i Lyngby.

Men det viste sig, at dommeren kunne opfattes som inhabil. Blandt andet fordi han havde liket en række kritiske opslag om Morten Messerschmidt på Facebook.

Så da retten blev sat i november i år var anklagen det samme. En gentagelse af retssagen kan man dog ikke tale om. For ved sagen på Frederiksberg er der blevet ført en række nye vidner, og der er blevet fremlagt nye beviser.

Blandt andet en meget omtalt lydfil. Lydfilen er fra Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015.

Berlingske har afdækket, hvordan lydfilen, som DR også er i besiddelse af, dokumenterer, at Morten Messerschmidt på sommergruppemødets tredje og sidste dag omtalte et af arrangementerne til sommergruppemødet.

- Og som I vil vide: I går var vi jo til EU-seminar – ligesom vi var sidste år – organiseret af vores europæiske parti.

Formuleringen kan vise sig at være relevant, fordi partiformanden på den måde har sagt, at der blev afholdt et EU-arrangement, som er hele sagens omdrejningspunkt.

Du kan lytte til et uddrag her:

Igen og igen er lydfilen blevet afspillet i retten, og nuværende og tidligere DF'ere er blevet spurgt til, om de kan huske, at Messerschmidt sagde sådan.

De nu tidligere DF'ere Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup sagde i retten, at de ikke kan huske, at Messerschmidt sagde, som han sagde.

Omvendt forklarede de nuværende DF'ere, Anders Vistisen og Kim Christiansen, at lydfilen har hjulpet deres hukommelse på vej: Der var masser af EU på programmet, husker de nu.

Uenige om værdien

I sine afsluttende bemærkninger i retssagen sagde Morten Messerschmidts forsvarer, Peter Schradieck, at det er underordnet, om vidnerne kan erindre ordene på lydfilen.

- Man kan jo altid spørge, om de personer, der var til stede, kan huske, at det er blevet sagt. Det er jo ligegyldigt. For det er blevet sagt. Det er optaget. Hvis vi ser på intention og forsæt, så dokumenterer det, hvilken opfattelse Morten Messerschmidt havde: Nemlig at der blev holdt et EU-seminar dagen før.

På den anden side mener anklagemyndigheden ikke, at man skal tillægge lydfilen særlig stor værdi, lød det forleden fra den ene anklager i sagen, Andreas Myllerup.

- Bemærkningen kommer uden sammenhæng. Der tales om en ECR-gruppering i Europaparlamentet, og der tales ikke om Meld udover den ene sætning, hvor Meld-navnet i øvrigt ikke nævnes. Man kunne forestille sig, at man ville snakke om de drøftelser, der var dagen før. Men det sker ikke.

Anklagemyndigheden kræver mindst seks måneders betinget fængsel til Messerschmidt.

'Ikke min opfattelse'

Hovedpersonen selv har inden sagen insinueret, at vidnernes forklaringer ville afhænge af, hvorvidt de stadig var medlemmer af Dansk Folkeparti.

Foruden Kim Christiansen og Anders Vistisen har retten hørt på blandt andre Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup, Martin Henriksen, Peter Kofod, Bent Bøgsted og Jørn Dohrmann.

Eksempelvis mente hverken Bøgsted, Henriksen eller Dohrmann, at der var tale om et EU-seminar.

- Hvis jeg havde opfattelsen af, at der var et EU-seminar, ville jeg med glæde sige det. Men det var ikke min opfattelse. Min opfattelse var, at det var et helt almindeligt sommergruppemøde, lød det blandt andet fra Martin Henriksen.

Da Martin Henriksen vidnede, forklarede han, at han "ikke hader Morten Messerschmidt". (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Inden sagen begyndte, sagde en selvsikker Messerschmidt, at han ikke gad at svare på spørgsmål om sin fremtid i DF, hvis det ender med, at han bliver kendt skyldig.

- Jeg bliver ikke dømt, så det er et helt tåbeligt spørgsmål.

Hvem skal være formand, hvis du bliver dømt?

- Jeg tror, det er mere sandsynligt, jeg bliver ansat som generaldirektør i Danmarks Radio, hvorefter man så skal finde en ny formand. Hvis det sker, så klarer hovedbestyrelsen det, sagde Morten Messerschmidt.

Uanset dommen har både anklagemyndigheden og Morten Messerschmidt mulighed for at anke til landsretten.