I dag får F35-naboer støjrapport: 'Det kan måske gøre, at der bliver købt huse igen'

Forsvaret løfter i dag sløret for, hvor meget F35-kampfly kommer til at larme i Skrydstrup.

Naboerne til Flyvestation Skrydstrup håber, at nye støjberegninger vil påvirke boligmarkedet omkring F35-flyenes kommende base. (Foto: © US AIR FORCE, Scanpix)

Sidste år fik John Vergo lagt en ny stenterrasse foran sin gule murstensvilla ved siden af Flyvestation Skrydstrup. Dengang rystede flere af naboerne på hovedet.

- Hvorfor bruger du penge på det, når vi ikke aner, om vi er købt eller solgt, sagde de. Men jeg gad altså ikke se på det gamle skidt mere, siger han i dag.

I Utah, USA, har DR Nyheder besøgt naboerne til den amerikanske base, der huser de nye F35-fly. Her kan du se og høre, hvordan de oplever jagerflyene:

John Vergo er pensioneret flymekaniker og næstformand i interessegruppen Flyvestation Skrydstrups Naboer. Sammen med mange andre af områdets beboere ser han frem til aftenens borgermøde i Vojenshallerne.

Længe ventede støjberegninger

Her løfter Forsvaret sløret for de såkaldte støjberegninger, der viser, hvor meget larm de nyindkøbte F35-kampfly forventes at sprede. De første F35-kampfly ankommer til Flyvestation Skrydstrup i 2023, hvor de skal afløse de aldrende F16-fly.

Den nye flytype er både tungere og kraftigere end forgængeren og larmer derfor mere. I Norge bruger myndighederne omkring en milliard kroner på at støjisolere og flytte de nærmeste beboere. I USA forlyder det, at larmen er uudholdelig at bo i.

Næstformand for interessegruppen Flyvestation Skrydstrups Naboer, John Vergo, bor kun få hundrede meter fra hegnet ind til militærbasen.

Derfor har naboerne til den kommende, danske F35-base i årevis ventet på svar på, hvad det præcis kommer til at betyde for dem.

- I udlandet siger de alle, at man ikke kan blive boende. Men jeg tror ikke, at det bliver så slemt, for lyden bliver absorberet på en helt anden måde end her, siger John Vergo

Plaster på såret ikke klar

En del af svaret på det spørgsmål kommer torsdag aften. Til deres store skuffelse må indbyggerne dog vente lidt endnu på en såkaldt kompensationsmodel, der definerer et statsligt plaster på såret til støjramte borgere i form af enten tilskud til støjisolering eller frikøb.

- Det er skuffende, at vi ikke får støjberegninger og kompensationsmodel på samme tid, for situationen rammer os også økonomisk. For et halvt år siden fik jeg vurderet mit hus, og der var det faldet 200.000 kroner på fire år, siger John Vergo, der peger på, at uvisheden fastfryser det lokale boligmarked.

Uvished et problem for boligmarked

- Med støjberegningerne vil man kunne se, hvor der er problemer med støj omkring flyvestationen. Det kan måske gøre, at der bliver købt huse igen. Som det er i dag, er der ingen, der vil købe et hus i Skrydstrup. Medmindre det er meget billigt, siger John Vergo.

Den lokale ejendomsmægler bekræfter, at uvisheden har haft betydning for boligmarkedet, selv om der dog fortsat sælges huse i området.

- Selvfølgelig påvirker støjproblematikken og min vurdering er, at efterspørgslen er lavere, end den kunne have været. Det går i bund og grund ud over prisen. Uvisheden er den værste. Særligt for folk, der ønsker at sælge, siger Bent Dall fra Danbolig Vojens.

Forsvaret fremlægger støjberegningerne klokken 19 ved et borgermøde i Vojenshallerne.