Var der sommergruppemøde hos Dansk Folkeparti (DF) eller konference for det det europæiske parti Meld i Skagen i august 2015?
Det er et af de centrale spørgsmål i svindelssagen mod Morten Messerschmidt, der begynder i dag ved Retten i Lyngby.
Bagmandspolitiet kræver DF's næstformand Morten Messerschmidt idømt fængsel for EU-svig og dokumentfalsk i den såkaldte Meld-sag.
Sagen handler om mulig svindel med EU-støttekroner i Meld, som Morten Messerschmidt har været formand for. Gennem mere end fem år har EU's antisvindelenhed OLAF og siden SØIK (Bagmandspolitiet) efterforsket sagen.
OLAF konkluderede i 2019, at partiet Meld og den tilhørende fond Felds danske, italienske og græske medlemmer havde ”ulovlige, uregelmæssige eller uberettigede udgifter” på omkring 583.000 euro, svarende til 4,36 millioner danske kroner.
DF har tidligere erklæret sig parate til at betale i alt 2,5 millioner EU-støttekroner tilbage.
Retten i Lyngby skal nu tage stilling til, om der er sket noget strafbart efter dansk straffelov. Her har Bagmandspolitiet rejst tiltale for svindel med 98.835 EU-støttekroner samt dokumentfalsk. I straffesagen er omdrejningspunktet et møde i Skagen i august 2015, hvor der ifølge anklageskriftet blev udbetalt EU-midler til en Meld-konference, der aldrig fandt sted.
Morten Messerschmidt nægter sig skyldig. Forud for retssagen har Folketinget ophævet DF-profilens immunitet, så anklagemyndigheden kunne tiltale ham.
DR bragte de første afsløringer om sagen i oktober 2016. Herunder kan du se fem centrale spørgsmål, som retten nu skal tage stilling til.
Har Messerschmidt svindlet med 98.835 EU-støttekroner?
Morten Messerschmidt er tiltalt for EU-svig med i alt 98.835 europæiske skattekroner gennem det europæiske parti Meld.
For at få EU-midlerne udbetalt har Morten Messerschmidt ifølge anklagemyndigheden sørget for, at der fra marts til august 2015 blev sendt ”urigtige eller vildledende oplysninger” til Meld om, at der blev planlagt og gennemført en konference for det europæiske parti i Skagen fra den 4. til 5. august 2015.
På den måde fik Morten Messerschmidt Meld til uberettiget at udbetale 98.835 kroner til et hotel i Skagen, lyder det i anklageskriftet. Og det på trods af, at Meld-konferencen ifølge tiltalen aldrig fandt sted.
Morten Messerschmidt har tidligere skrevet på Facebook, at der "fandt en konference sted disse dage med talrige EU-relevante punkter på dagsordenen," og at han overdrog al organisering af konferencen til Melds sekretariat.
Blev der afholdt DF-sommergruppemøde eller Meld-konference i Skagen i 2015?
Et centralt omdrejningspunkt i sagen er, hvad der præcis skete på hotellet Color Hotel i Skagen.
De 98.835 EU-støttekroner blev nemlig ikke brugt til at betale for en Meld-konference, men derimod et sommergruppemøde for DF. Sådan lød konklusionen i al fald i EU’s antisvindelenhed OLAF's efterforskningsoplæg til Bagmandspolitiet, da OLAF havde afsluttet sin undersøgelse.
Og det er centralt, fordi EU-støttekroner hverken direkte eller indirekte må finansiere nationale partier.
Morten Messerschmidt forklarede i april til DR, at mødet blev afholdt som et fællesarrangement mellem DF og Meld. Meld lavede derfor ifølge Messerschmidt en delbetaling for mødet.
Fik EU vildledende oplysninger om, hvad pengene blev brugt på?
Anklagemyndigheden mener også at kunne bevise, at Europa-Parlamentets budgetkontor DG Finans i januar og marts 2016 fik tilsendt vildledende oplysninger om, hvad der skete i Skagen et halvt år tidligere.
Budgetkontoret fører kontrol med, om europæiske partier bruger støttekroner i overensstemmelse med reglerne. Og i anklageskriftet står der, at DG Finans på Morten Messerschmidts foranledning modtog oplysninger om, at der var afholdt en Meld-konference i Skagen i august, selvom konferencen aldrig havde fundet sted.
Formålet var ifølge anklageskriftet at få budgetkontoret til at godkende, at de 98.835 EU-støttekroner var brugt efter bogen.
Morten Messerschmidt har tidligere udtalt til DR, at det var Melds sekretariat, der stod for at indsende oplysninger til Europa-Parlamentet og sikre, at alle formalia blev overholdt.
Fuskede Messerschmidt og hans medarbejder med en falsk hotelkontrakt?
Et andet centralt punkt i sagen er det, der ifølge anklagemyndigheden er en falsk hotelkontrakt mellem det europæiske parti Meld og Color Hotel Skagen.
I kontrakten har Dansk Folkepartis sekretariatschef Jeanie Nørhave underskrevet sig som hotelchef på Color Hotel Skagen, selvom vedkommende ikke var ansat på hotellet.
Hotelkontrakten er grunden til, at Morten Messerschmidt også er tiltalt for dokumentfalsk.
Ifølge tiltalen fik Morten Messerschmidt sammen med en EU-medarbejder Jeanie Nørhave til at underskrive kontrakten. Herefter har de overleveret det falske dokument til Melds generalsekretær for at bevise, at der var indgået en aftale mellem Meld og hotellet om afholdelsen af konferencen i Skagen.
Jeanie Nørhave er ikke tiltalt i sagen og har tidligere udtalt til DR, at hendes engelsk er så dårligt, at hun ikke forstod kontrakten.
Morten Messerschmidt har forklaret, at en kombination af uklare instrukser og arbejde på tværs af lande- og sproggrænser førte til, at den forkerte person skrev under det forkerte sted.
Både Morten Messerschmidt og EU-medarbejderen er tiltalt for dokumentfalsk.
Skal DF's næstformand frifindes eller idømmes fængsel?
Retssagen mod Morten Messerschmidt og hans tidligere medarbejder begynder i dag ved Retten i Lyngby og løber over syv retsdage.
Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om en fængselsstraf til DF's næstformand.
Svindel med EU-midler kan give op mod 1,5 års fængsel, mens dokumentfalsk kan straffes med op mod 2 års fængsel. Men præcis hvilken straf anklagemyndigheden vil gå efter, vides endnu ikke.
Morten Messerschmidt har tidligere udtalt, at han forventer en fuldstændig frifindelse. Også EU-medarbejderen nægter sig skyldig.
DR er til stede i retten under hele sagen, og du kan dag for dag følge sagen på DR.dk.
Der forventes dom fredag den 13. august.