En kold februardag sidste år slog politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) til på en række adresser på Sjælland.
I alt 13 personer blev anholdt og sigtet for at ville begå terror.
I dag indleder Retten i Holbæk en retssag mod tre af de anholdte. De er tiltalt for at planlægge et bombeangreb, men politiet kan ikke sige, om det skulle ramme i Danmark eller i udlandet.
Der er tale om et ægtepar - en 31-årig kvinde og en 35-årig mand - og mandens 37-årige storebror. De nægter sig alle skyldige.
På ægteparrets bopæl i Holbæk fandt politiet en række genstande, som, de mener, skulle bruges til et terrorangreb. Heriblandt våben og kemikalier.
Politiet har tidligere sagt, at de er af den overbevisning, at terrorangrebet mislykkedes, fordi de tre blev anholdt.
- De store fund på villavejen gør denne sag ekstra usædvanlig, og det kan tyde på, at der har været gang i en længere planlægning af noget, siger DR's retsanalytiker, Louise Dalsgaard.
- Derfor bliver det også i sagen interessant at få et indblik i, hvordan PET kom på sporet af det her formodede terrornetværk.
Politiet: Mand foretog prøvesprængninger
Ifølge anklageskriftet mod de tre tiltalte fandt politiet blandt andet en maskinpistol, et glatløbet haglgevær og en riffel med kikkertsigte på adressen i Holbæk.
Der blev desuden fundet 300 styks tilhørende ammunition.
Anklagemyndigheden mener også, at de tre personer havde anskaffet sig ingredienser til fremstilling af bomber.
For under ransagningen af ægteparrets bolig fandt politiet også 100 meter tændsnor, 166 stålkugler og 16 kilo kemikalier.
- Hvis de her stålkugler var blevet brugt som en form for projektiler i en bombe, så ville de kunne dræbe, lyder vurderingen fra Louise Dalsgaard.
- Og de her hjemmelavede kemikaliebomber er noget, vi kender fra tidligere terrorsager, fordi kemikalier kan være nemmere at anskaffe end egentligt sprængstof, siger hun.
Det var ifølge anklageskriftet den 35-årige mand, som skulle fremstille sprængstoffet.
Politiet mener også, at han foretog en eller flere prøvesprængninger.
Hans hustru og storebror skulle have tilskyndet ham til fremstilllingen.
Storebroderen havde desuden stillet sin lejlighed i Dessau i Tyskland til rådighed for dele af forberedelseshandlingerne, hvor der blandt andet blev opbevaret flere af materialerne.
Tiltale: Sendte penge til Islamisk Stat
Den alvorlige sag stopper dog ikke ved forsøg på terror. For de to mænd og kvinden er også tiltalt for at have finansieret en terrorgruppe.
Ifølge anklageskriftet har særligt de to mænd i flere tilfælde overført store pengebeløb i udenlandsk valuta til en person, som ifølge myndighederne var en del af Islamisk Stat.
Den 35-årige har ifølge tiltalen sendt beløb svarende til omkring 100.000 danske kroner.
Myndighederne mener også, at han sammen med sine kone hjalp personen fra Islamisk Stat med at oprette en profil på beskedtjenesten WhatsApp og stillede to telefonnumre til hans rådighed.
Det betød ifølge tiltalen, at parret understøttede mandens virke i Islamisk Stat.
De fleste anholdte løsladt igen
Da politiet slog tilbage i februar 2021, blev i alt 13 personer anholdt.
Blandt andet brødrenes forældre og deres lillesøster samt lillesøsterens svigerfamilie. Derudover blev to familiemedlemmer til den tiltalte kvinde også anholdt.
De er dog alle blevet løsladt igen - senest blev to af de anholdte løsladt i marts i år efter at have siddet varetægtsfængslet i halvandet år.
- Sagen viser, at PET slår et stort – og til tider også for stort – net ud, når det gælder anholdelser i terrorsager, fordi man vil være sikker på, at ingen skyldige går fri, lyder vurderingen fra Louise Dalsgaard.
- Og her har vi en sag, hvor flere ender med at sidde varetægtsfængslet i lang tid, inden de får brev om, at sagen mod dem er droppet, fordi politiet ikke har haft beviser nok mod dem. Det er selvsagt et kæmpe indgreb i deres liv.
De to brødre har syrisk baggrund, og ifølge Anklagemyndigheden kræves de udvist af Danmark, hvis retten kender dem skyldige.
Samtidig kræver Anklagemyndigheden, at kvindens danske statsborgerskab bliver frataget, hvis hun bliver dømt.
Der er afsat over 30 dage til sagen. Der er forventes en skyldskendelse 28. november.