Når du skal rejse med tog, bus eller metro, behøver du ikke længere et fysisk rejsekort, og du skal ikke længere lede efter rejsekortstanderen.
Så længe, du altså husker din telefon.
I dag åbner rejsekort-appen nemlig op for, at alle danskere over 18 år kan bruge den.
Og spørger man Jens Willars, der er Kundedirektør hos Rejsekort og Rejseplanen A/S, så kommer appen til at gøre det noget lettere at rejse med kollektiv transport.
- Man kan tjekke ind og ud på appen. Man skal ikke selv gøre noget, når man skifter transportmiddel under rejsen. Og skulle man glemme at tjekke ud, så kan appen også sende en påmindelse om det.
Tilbage i april blev der åbnet en betaversion for et begrænset antal brugere, og dengang medfødte det en del diskussion.
Her kom det frem, at iPhone-brugere skulle give appen tilladelse til at kunne spore deres lokalitet hele tiden. Selv når appen ikke var i brug.
Og det skaber et rum for overvågning, hvor brugere af appen kan blive tracket, lyder det fra Allan Frank, der er it-sikkerhedsspecialist og jurist ved Datatilsynet.
- Der var nogle problemstillinger i den app, de oprindeligt havde fået konstrueret, så de rent faktisk gemte oplysninger på en måde, der gjorde, at man kunne overvåge folk, hvis det var det, man ville. Nu siger jeg ikke, at det er Rejsekortets egentlige intentioner, men det kunne man gøre, og det er ikke hensigtsmæssigt databeskyttelsesretligt.
Rejsekort: Indsamler kun data, mens brugere er tjekket ind
Bliver der indsamlet og brugt oplysninger om kundernes færden, der strækker sig ud over det, der er nødvendigt for Rejsekortet at indsamle i forbindelse med rejserne, så kan det være et problem i forhold til GDPR-reglerne.
Datatilsynet igangsatte derfor i juli en undersøgelse af Rejsekort-appen for at undersøge, om dataindsamlingen er efter bogen.
Den undersøgelse er endnu ikke færdig. Så Rejsekortet lægger nu, ifølge Allan Frank, hovedet på blokken ved at udvide appen, inden resultatet af undersøgelsen er klar.
- Man kan på den ene side sige, at det er lidt friskt, at Rejsekort lancerer appen, når de endnu ikke ved, hvad vi mener. Men på den anden side må vi også som datatilsyn acceptere, at det er Rejsekort som dataansvarlig, der selv skal vurdere, om de overholder loven. Og så kan vi efterprøve det på bagkant.
Hos Rejsekortet er kundedirektør Jens Willars dog helt rolig i forhold til undersøgelsen. Han siger, at input fra Datatilsynet er taget i betragtning, at småfejl i appen er rettet siden betaversionen, og at Rejsekortet kun indsamler kunders rejsedata, fra de tjekker ind, til de er tjekket ud.
- Når Datatilsynet kommer med en redegørelse for undersøgelsen, så gennemgår vi den grundigt. Og så ser vi, om der er nogle ting, der, mod forventning, skal rettes ind. Hvis der er det, så gør vi det selvfølgelig, lyder det fra Jens Willars.
Men hvorfor ikke vente på, at der er et svar på Datatilsynets undersøgelse?
- Fordi vi har købt et standardsystem, som er velafprøvet i en række andre europæiske lande, der er underlagt samme lovgivning, som vi er i Danmark. Derudover har vi sammen med selskabets advokat gennemgået appen minutiøst, for at se om den gør det, den skal. Og det giver os det tilstrækkelige grundlag til at åbne op.
Farvel til det fysiske kort
Med rejsekort-appen rullet bredt ud er det med tiden planen, at det fysiske Rejsekort skal udfases. Men det sker ikke, før der er et alternativ til de rejsende, som ikke kan bruge appen, forsikrer Jens Willars.
- Vi ved, at der er en række kunder, der ikke kan eller ikke ønsker at bruge rejsekort på en app, og dem skal vi tilbyde et alternativ til. Og vi lukker ikke for de blå punkter, før vi har det på plads.