’Hvorfor’ er det svære spørgsmål at besvare

Det er et omfattende arbejde, politiet nu skal i gang med for at afdække, hvordan - og ikke mindst hvorfor - gerningsmanden gjorde, som han gjorde.

Lørdag kl. 15.33 blev et debatmøde på Krudttønden på Østerbro afbrudt af skud. Hvorfor den formodede gerningsmand valgte at trykke af aftrækkeren, forsøger politiet nu at få klarlagt. (Foto: © Reuters / Hannibal Hanschke)

Søndag morgen klokken lidt i fem endte Omar Abdel Hamid el-Husseins liv på Svanevej i København. Under et døgn efter, at den ukrainske aktivist Inna Shevchenkos oplæg til et debatmøde på kulturhuset Krudttønden blev afbrudt af en skudsalve.

Politiet har angivet Omar el-Hussein som den formodede gerningsmand i skyderiet mod Krudttønden og senere mod synagogen i Krystalgade. To personer blev dræbt, fem sårede og et helt land rystet.

Nu forsøger politiet så at få svar på 'hvordan?' og ikke mindst 'hvorfor?' den 22-årige, danskfødte mand, valgte denne retning i sit liv.

- Det er et kæmpe, kæmpe arbejde, siger tidligere chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

- Forestillingen om, at den her efterforskning vil være slut i løbet af et døgn eller to, den hører ikke hjemme i den her verden, siger han.

Var der andre gerningsmænd?

Arbejdet er allerede i fuld gang. Københavns politi foretog søndag flere ransagninger i København, blandt andet i private hjem i Vognmandsmarken på Østerbro og i Mjølnerparken på Nørrebro og på en netcafé - også på Nørrebro.

- Lige nu arbejder politiet på at fastlægge mandens netværk og hans forbindelser til omverdenen, siger Hans Jørgen Bonnichsen, som pointerer, at en af politiets helt store opgaver i sager som denne er at få etableret, om der er andre gerningsmænd involveret.

Allerede mandag formiddag bliver to mænd fremstillet i grundlovsforhør sigtet for at have hjulpet den formodede gerningsmand med et bortskaffe et våben og give ham et tilflugtssted.

Hvorfor?

Et af de spørgsmål, der igen og igen stilles i dag er 'hvorfor?'. Det skal politiet nu forsøge at få svar på gennem sin efterforskning.

- Man skal have afhørt hans venner og familie, have ransaget og gennemgået hans ejendele, hans computer, hans aktivitet på internettet og telefon. Det er et kolossalt arbejde, der ikke mindst handler om at få styr på motivprocessen, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

– Hvad er det, der gør, at en ung kriminel pludselig forvandler sig til hellig kriger. Er der nogen, der har påvirket ham? Er der en opfattelse af, at det er mere prestigefyldt at ofre sig for en hellig sag end ussel kriminel? Det er mange ting, der har stor betydning – ikke mindst af hensyn til den indsats, der skal lægges for dagen i fremtiden for at undgå, at vi kommer i en lignende situation, siger han.

En tragedie som denne kan – og bør – også bruges til noget fremadrettet, siger den tidligere PET-chef. Nemlig at hjælpe med at forstå, hvorfor nogle ser angreb som en bedre vej end dialog og ikke ser en fremtid i det danske samfund.

- Der skal skabes et overblik over, hvad der har skabt denne situation, så vi kan drage ved lære og få et yderligere forstærket bolværk, så der ikke i fremtiden sker noget lignende, siger han.