Er der større risiko for, at jeg bliver syg, fordi jeg har spist økologiske æg de seneste måneder? Kan jeg handle øko-æg i supermarkedet? Og hvad med fisk og grøntsager?
Spørgsmålene kan være mange hos forbrugerne, efter det mandag kom frem, at der er fundet PFAS-stoffer i økologiske æg fra producenter i hele landet.
Giftige stoffer, der blandt andet kan påvirke kolesteroltal, fertilitet og immunforsvar og øger risikoen for kræft, hvis for store mængder bliver lagret i kroppen.
For hvordan skal man forholde sig til den nye viden? Og hvor bekymret skal man egentlig være for PFAS-stoffer, når man handler dagligvarer i supermarkedet?
Spørger man Ann Lyngberg, der er cheflæge på Arbejds- og Socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus, er svaret klart.
- Man skal gøre, som man plejer og have ro i maven.
For selvom vi som samfund skal reagere prompte på meldingen om PFAS i æg, skal vi hver især tage den mere med ro, mener Ann Lyngberg.
Foruden at være cheflæge forsker hun også i, hvordan et stof, der bruges til at sænke kolesteroltallet, måske kan anvendes til at trække PFAS ud af kroppen på mennesker.
- Det er et stort problem, at vi har det i vores miljø, og at vi har det i vores kroppe. Men som enkelt individ, skal vi ikke gå i panik, siger hun.
Der skal ryddes op i kemisuppen
Peter Qvortrup Geisling, DR's sundhedskorrespondent, maner også til ro.
- Man skal som forbruger sænke skuldrene. De sunde kostvaner, som vi er blevet bombarderet med i de sidste 20-30 år, skal vi fortsætte med. For det er umuligt for den enkelte dansker at navigere i.
Han mener heller ikke, at man skal fravælge økologi, når man står i supermarkedet.
- Det her er et kæmpestort samfundsproblem. Der findes en masse stoffer i vores miljø. Både nogle, vi kender og ikke kender. De kan hver især være skadelige, og det skal der ryddes op i.
- Men det kræver en politisk handlingsplan at rydde op i kemisuppen. Det kan man ikke gøre noget ved som enkelt individ, siger Peter Qvortrup Geisling.
Ser man på den nuværende situation fra et helikopterperspektiv, er der også et par andre ting, som bør hives frem i lyset, mener han.
- Vi skal også huske på, at vi havde to-tre gange så meget PFAS i vores miljø i 1990'erne sammenlignet med i dag. Det er også en sandhed, der skal ud.
Han understreger samtidig, at kvinder, der enten ammer eller prøver at blive gravide, godt kan spise økologiske æg, selvom de er i risikogruppen. Det skyldes den forholdsvist lave koncentration af PFAS i æggene, som ikke overstiger grænseværdien.
Stol på økomærket
Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, mener heller ikke, at man skal lade være med at spise økologisk.
- Man kan sagtens stole på økologimærket, og det gode i den her historie er jo, at vi ved, hvor det kommer fra, og derfor kan man nok udfase det i løbet af ganske få uger.
Men hun mener også, at det igen med det seneste PFAS-fund er blevet understreget, at der er brug for et nationalt forbud mod brugen af PFAS.
- Det er rigtig godt, at ministeren har været ude at sige, at der nu skal komme en handlingsplan på området. Mens vi venter på forbuddet, kan vi i hvert fald få kortlagt, hvor stofferne er henne, siger hun.
Kun lige begyndt
I den seneste tid er der konstateret PFAS flere steder i landet - herunder ved flere danske kyster, i søer og åer. Det seneste PFAS-fund i økologiske æg er derfor blot med til at understrege vigtigheden i at få undersøgt omfanget af PFAS-forurening til bunds.
Det mener Philippe Grandjean, som er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og sidder med i regeringens ekspertgruppe for PFAS.
- Det er alarmerende, fordi der nu er endnu et aspekt, der er kommet op til overfladen. Der vil med garanti komme mere. Vi er kun lige gået i gang med at afdække, hvor PFAS har bevæget sig hen, sagde han mandag til DR.