Hvis regeringen får sin vilje, kan Louise, Sophie og Nicholas måske se frem til mere i løn: 'Et lønløft vil betyde meget'

Fire faggrupper kan se frem til en højere månedsløn, hvis det står til regeringen.

(Arkivfoto) Sygeplejersker er en af de fire faggrupper, som statsminister Mette Frederiksen peger på. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Ritzau Scanpix)

Det er pædagoger som Sophie Bisgaard Farganis, sygeplejersker som Louise Riisager og sosu’er som Nicholas Duelund, regeringen gerne vil give flere penge i lønposen hver måned.

Helt konkret har regeringen foreslået, at der kan deles ekstra lønkroner ud til ansatte i fire specifikke faggrupper. Følger man regeringens regnestykke, vil der i gennemsnit kunne gives 2.500 kroner ekstra hver måned før skat til 200.000 medarbejdere i det offentlige.

Det fortalte Mette Frederiksen (S) i et interview med TV 2 i går aftes.

Lønstigningen skal ifølge statsministeren ramme de steder i det offentlige, hvor det for alvor er en udfordring at holde fast på de nuværende kollegaer og skaffe nye.

Men hvordan bliver det forslag taget imod ude i virkeligheden? Det har DR spurgt tre personer om, der hver især måske kan se frem til en lønstigning, hvis regeringen får sin vilje i de kommende trepartsforhandlinger, der nu venter i den nærmeste fremtid.

Sophie Bisgaard Farganis, pædagog

For pædagogen Sophie Bisgaard Farganis giver det god mening, at det netop er i de faggrupper, der for alvor mangler arbejdskraft, at regeringen vil sætte ind med en ekstra pose penge i løn.

- Et lønløft vil betyde rigtig meget, for vi står i en rekrutteringskrise lige nu, der er rigtig, rigtig alvorlig, siger hun.

- Der mangler pædagoger alle steder, og samtidig kommer der flere og flere børn. Og de har altså brug for uddannelse og fagligt dygtige pædagoger.

Til dagligt arbejder Sophie Bisgaard Farganis som pædagog i Hvidovre Kommune, hvor hun også er tillidsrepræsentant.

I juni udkom en rapport fra den såkaldte Lønstrukturkomité, der blandt andet viste, at pædagogerne ligger blandt de dårligst lønnede blandt de offentligt ansatte med en mellemlang videregående uddannelse.

Derfor mener Sophie Bisgaard Farganis, at de 2.500 kroner ekstra i løn er en god start og et fint udgangspunkt for en videre forhandling. Men pædagogerne vil ikke nøjes med det.

- Løn er anerkendelse. Og det er et stort stykke arbejde, vi laver. Så selvfølgelig vil det betyde meget for vores profession, at vi får mere i løn og får det, vi fortjener.

Louise Riisager, sygeplejerske

(© (Privat foto))

Sygeplejerskerne er måske den faggruppe i det offentlige, som de seneste år har gjort allermest opmærksom på deres utilfredshed med både løn- og arbejdsvilkår.

Louise Riisager, der er intensivsygeplejersker og arbejdsmiljørepræsentant på Bornholm Hospital, er glad for at høre, at netop hun og hendes kollegaer er blandt dem, som regeringen gerne vil give flere penge.

- Det er rigtig, rigtig dejligt og virkelig på tide, at sygeplejerskerne skal have noget mere i løn, siger hun.

Men iblandet den umiddelbare glæde er også en bekymring for, at regeringen har handlet for langsomt - og at de ekstra lønkroner reelt ikke kommer til at gøre den store forskel.

- Det er bare grelt, som det er lige nu. Vi har virkelig svært ved at få vagtplanerne til at gå op.

- Vi står i en situation, hvor mange af vores kollegaer allerede er flyttet og har fundet andre jobs, fordi der har været så store frustrationer omkring løn- og arbejdsvilkår.

Den tidligere omtalte Lønstrukturkomités rapport satte spørgsmålstegn ved, om sygeplejerskerne faktisk halter bagefter i lønkapløbet.

Selvom Louise Riisager understreger, at hun er glad for, at regeringen nu har lyst til at give sygeplejerskerne mere i løn, så er hun i tvivl om, hvorvidt 2.500 kroner er et beløb, der er stort nok til at gøre en forskel.

- Når man tænker på, hvor stort et arbejdspres, vi arbejder under lige nu, så synes jeg ikke, 2.500 kroner gør den helt store forskel.

Nicholas Duelund, social- og sundhedshjælper

.

Selvom social- og sundhedshjælper Nicholas Duelund gerne vil se det ske, før han tror helt på det, så synes han, at meldingen om lønstigninger lyder positivt.

- Det vil sikkert også være noget, der kan være med til at få nogle af de unge til at uddanne sig og komme ind i vores fag som social og sundhedshjælpere eller assistenter, siger han.

Nicholas Duelund arbejder i Odense Kommune, og i løbet af en otte timers aftenvagt skal han rundt til 35-40 borgere.

Han mener også, det er vigtigt, at dem - det gælder også ham selv - der har været i fagene i 5-15 år også får nogle lønstigninger hen ad vejen og mere end i dag.

- Men jeg synes, det er positivt, at der hele tiden bliver åbnet op om snakken, siger han.

Udover pædagoger, sygeplejersker og sosu-medarbejdere er det ansatte i Kriminalforsorgen, som Mette Frederiksen pegede på som dem, der skal have mere i løn, hvis regeringen får sin vilje.