Landets privathospitaler kæmper med dårlig økonomi - siden 2011 er 11 gået konkurs, og samtidig står yderligere otte med underskud eller negativ egenkapital. Det skriver Børsen.
Det er især lavere afregningstakster samt regeringens udvidelse af behandlingsgarantien fra en til to måneder, der presser privathospitalerne. Den politiske beslutning betyder, at de offentlige hospitaler kan holde på patienterne i længere tid.
- Når man fra politisk side ikke ønsker, vi er der, så er det svært, siger Peter Langkjær, tidligere bestyrelsesformand i Arresødal Privathospital, der nu er gået konkurs, til Børsen.
- Det er så politisk drejet - og i øjeblikket tager man kapacitet ud af markedet i en sand hast, der betyder, at de offentlige hospitaler dårligt kan overkomme det, tilføjer han.
Ingen bekymring i regeringen
Siden 2008 er privathospitalernes andel af den samlede sygehusaktivitet halveret til 1,25 procent. I Sverige ligger tallet på 12 procent, skriver Børsen.
Peter Langkjær ryster på hovedet over, at Danmark, som han siger, endnu engang skal være noget helt specielt.
Men regeringen er dog ikke bekymret for, at privathospitalerne falder på stribe.
- Vi har intet imod privathospitaler. Men vi har ikke et ansvar for at holde deres økonomi på ret køl, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) til avisen.
- Nu er regelsættet, som det er, og i det omfang, privathospitalerne kan få god drift ud af det, er det selvfølgelig rigtig godt, tilføjer han.
/ritzau/