Hver fjerde kom ikke ind på drømmestudiet

Åh nej, hvad så nu? Over 20.000 unge er ikke kommet ind på deres drømmeuddannelse.

Selvom mange unge får afslag på deres ansøgning, er der masser de kan gøre for at forberede sig på næste års optag. (© DR)

Rekordmange har søgt, og rekordmange er kommet ind på en videregående uddannelse i år.

Men den rekordstore ansøgning betyder også, at flere end tidligere har fået afslag på optagelsen til drømmestudiet. I alt er 20.654 ikke blevet optaget på en af de uddannelser, de har søgt - det svarer til cirka 24 procent af ansøgerne i 2013.

Ud af disse mange ikke-optagede er 9.874 afvist, fordi deres gennemsnit ikke var højt nok, og 10.780 blev afmeldt, fordi de ikke opfyldte adgangskravene.

- Jeg vil råde til, at man kigger på listen over ledige studiepladser - et afslag kan måske være en god anledning til at se på, hvad ens uddannelsesønsker skal være, siger studiechef på Københavns Universitet, Claus Nielsen, der opfordrer folk til tale vejlederne på de studier med ledige pladser, så man er sikker, at man også vælger den rigtige uddannelse og ikke bare en, fordi man vil studere

Svær situationDet kan være en svær situation at stå i for de unge, der ikke er kommet ind, erkender Torben Theilgaard, der er centerleder for Studievalg København.

For med stor jobmangel er det ikke nemt at finde sig et arbejde og bare vente på, at ansøgningsfristen nærmer sig.

- Der er ikke så mange muligheder andet end at forsøge at finde arbejde eller at kvalificere sig bedre i forhold til næste års optagelse, hvis det er den samme eller lignende uddannelse, de vil ind på, siger Torben Theilgaard til DR Nyheder.

Han mener, at det kan blive et tilbageslag på selvfølelsen, hvis den unge ikke kommer ind på en videregående uddannelse, som vedkommende havde sat næsten op efter - og ventetiden er lang.

Masser man kan gøre

Men der masser af ting, man kan gøre op til næste ansøgningsfrist, hvis man altså ikke vil søge ind på et af de studier, hvor der er ledige pladser. For det handler om at bruge tiden mest konstruktivt, så man på bedst måde kvalificerer sig og mentalt forbereder sig på på optagelsen næste år.

- Det handler om at se, hvilke kvalifikationer den pågældende uddannelse lægger vægt på i Kvote 2, og så må man så vidt muligt forsøge at skaffe sig kvalifikationer, som passer til det uddannelsessted - og det kan være arbejde, rejser eller at deltage i undervisning - hvis man har mulighed for det skal man planlægge det næste halve år godt, siger Torben Theilgaard.

Kig dig omkring

Men det, understreger han, det kommer an på, hvilket studiet man søger ind på - og hvilken baggrund man har.

- Hvis man er godt kvalificeret i forvejen og er blevet afvist på et studie, fordi der er rigtig mange, der har søgt, kan man ikke gøre så meget ekstra, og så må man måske kigge på en helt andet type uddannelse, siger Torben Theilgaard.